Saznajte sve što vas zanima o fiksnoj protezi

Kada govorimo o fiksnim protezama pitanja je mnogo, pa čak i oni koji ih već nose po nekoliko mjeseci imaju određena pitanja na koja su im potrebni odgovori. Međutim, najviše je onih kojima je proteza potrebna, a još uvijek se razmišljaju da li je to dobar korak i da li treba da se odluče za nju.

Saznajte sve što vas zanima o fiksnoj protezi

Najvažnije je da na početku zakažete pregled, jer bez njega ništa nije moguće. Tada će vam stomatolog dati konačan odgovor da li je nošenje fiksne proteze za vas moguće i potrebno ili ne. Važno je da pronađete nekoga kome ćete pokloniti sasvim svoje poverenje, da to bude ozbiljan zubar. Ako vas zanima određena stomatološka ordinacija raspitajte se o tuđim iskustvima i tako odlučite gdje ćete se zaputiti.

Sam pregled podrazumijeva pregled zuba, uzimanje otiska zuba, ali i rendgensko snimanje. Na osnovu toga će vam na drugom pregledu biti predočeno sve što je potrebno da se uradi i šta možete na kraju terapije da očekujete. Ono najvažnije što je potrebno shvatiti jeste da vam fiksna proteza daje ravne zube i lijep osmijeh, ali mnogo važnije je to da vam pruža zdrav i pravilan zagrižaj.

Koje vrste fiksne proteze postoje?

Postoje dvije vrste, metalne ili čelične i nevidljive ili estetske fiksne proteze. Metalne proteze su standardno dobar odabir, najčešće ih i viđate, a posebno su zanimljive danas tinejdžerima jer se na kontrolama može mijijenjati boja gumica, što daje nov zanimljiv izgled osmehu svaki put. S druge strane, nevidljive fiksne proteze su tu da pruže dobar izgled zubima i tokom trajanja terapije, zbog čega se i nazivaju estetskim. Namijenjene su osobama koje iz nekog razloga ne žele ili ne mogu da nose metalne proteze. Estetske fiksne proteze prave se od safirnog stakla ili su to keramičke proteze, oba tipa se utope u nijansu zuba i jedva se primjećuju.

Ako vas zanima koliko košta fiksna proteza, cijena se razlikuje od same vrste, u prosjeku su metalne proteze oko 600-700 eura po vilici, dok su estetske nešto skuplje, oko 900 eura po vilici.

Koliko dugo se fiksne proteze nose?

Uz interesovanje koja je cijena fiksne proteze najčešće pitanje je i koliko se dugo nosi. Iako bismo mogli da kažemo, što je i najmerodavnije, da je vremenski period individualan i da se ne može odrediti svima isto, budući da nije isto početno stanje, prosek nošenja fiksne proteze je oko 18 mjeseci. Nekada se dešava da se proteza skine ranije, a neko nosi i dvije godine ili nešto više od toga, zavisno od učinka koji se nakon nekog perioda ostvari.

Očuvanje rezultata nakon skidanja fiksne proteze

Već na prvom pregledu stomatolog će vam objasniti cjelokupan proces nošenja fiksne proteze, od postavljanja, pa sve do njenog skidanja. Nakon njenog skidanja se ponovo uzimaju otisci zagrižaja i prave se prema njima ritejneri, retencione folije koje se nose noću nakon skidanja proteze. One se nose određeni period, održavajući postignut rezultat istim, pa nećete imati briga da li će se zubi vratiti na svoje stare položaje.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako patite od mučnine u vožnji...

RECEPT
DANA

Ratatu s kobasicama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.