Zanimljive činjenice o (ne)higijeni

Higijena je bila Grčka boginja koja je uvijek brinula o svom zdravlju i čistoći. Po njoj je i ostao takav naziv za brigu o našem zdravlju i čistoći tijela

Zanimljive činjenice o (ne)higijeni

Izbjegavanjem redovne higijene možemo da se zarazimo raznim bakterija, a da se to ne bi dogodilo, potrebno je da vodimo svakodnevnu brigu o tijelu. Mnogi ne pridaju toliko pažnje higijeni i smatraju da je potrebno prati ruke samo pred neki obrok ili pri ulasku i izlasku iz toaleta. Ipak, ovih 20 činjenica će vas sigurno navesti da povedete više računa o sebi.

Naučnici sa Univerziteta u Arizoni došli su do saznanja da je daljinski upravljač najveći nosilac bakterija u bolničkim sobama, gori čak i od WC dasaka. Oni šire stafilokoku, bakteriju otpornu na antibiotike, zbog koje u prosjeku godišnje bude 90.000 smrtnih slučajeva.

 

Antibakterijski sapun uopšte nije efikasniji u sprječavanju infekcija od običnih sapuna, a triklosan, aktivni sastojak sapuna, može da poremeti vaše seksualne horomone.

Ljudsko tijelo je dom za preko 1.000 vrsta bakterija što je veći broj od ukupnog broja stanovnika u SAD-u.

Drevni Egipćani i Asteci trljali su urin na kožu kako bi se liječili od posjekotina i opekotina. Poznato je da ureja, ključna hemikalija u urinu, ubija gljivice i bakterije.

Studija u kojoj je učestvovalo preko 11.000 djece utvrdila je da pretjerana higijenska okolina povećava rizik od atopijskog dermatitisa i astme.

Uprkos vjerovanju, ne postoji “pravilo od pet sekundi” kada je u pitanju hrana koja je pala na pod. Bakterije se rastalože na hrani istog trenutka.

Engleski srednjovjekovni kralj Henri IV naredio je svojim vitezovima da se okupaju bar jednom u životu.

Jedan učenik iz Floride osvojio je prvo mjesto na školskom sajmu nauke dokazujući da postoji više bakterija u mašinama za led u restoranima brze hrane nego na WC šoljama.

Monasima Đain Darme, religije u Indiji, zabranjeno je da peru bilo koji dio tijela izuzev ruku i nogu zbog vjerovanja da kupanje ugrožava milione mikroorganizama koji žive u tijelu.

Prva četkica za zube sastojala se od dlaka sibirske svinje. Napravljena je u Kini 1498. godine.

Ruke su najveći izvor mikroba u kući. Istraživanja pokazuju da redovno pranje ruku smanjuje prehlade i dijareju.

Čak 60% muškaraca i 40% žena ne peru ruke nakon posjete toaletu.

Više bakterija se nalazi na tastaturi nego u WC šolji.

Puštanje vode u WC šolju, bez spuštanja poklopca, može da raširi bakterije po kupatilu na udaljenosti do 2 metra.

Korišćeni kuhinjski sunđer može da sadrži na hiljade bakterija, uključujući ešerihiju koli i salmonelu. Sunđer je idealno mjesto za gomilanje bakterija.

Dok neke bakterije uzrokuju bolesti, druge su i te kako korisneOne su temelj prehrambenog lanca, bez kojih uopše ne bismo mogli da preživivimo na Zemlji.

Većina ljudi misli da je WC najzarazniji dio domaćinstva. Istina je da sudopera obično sadrži i do 100.000 puta više bakterija od WC-a.

Spavaća soba je savršeno plodno tlo za grinje koje se hrane mrtvom kožom. Prosječna osoba odbaci do 10 g mrtve kože sedmično i do 18 kg tokom cijelog života.

Bris uzet sa ručki ženskih torbica pokazao je da je na tom mjestu bilo po 25.000 bakterija po kvadratnom centimetruTrećina ženskih torbica bila je pozitivna i na fekalne bakterije. Torbe dolaze u kontakt s vrlo prljavim mjestima, uključujući javni prevoz, WC, restorane i podove kafića.

Istraživanje je pokazalo da 39% ugostiteljskih radnika ne opere ruke nakon odlaska u WC, a čak 53% njih ne opere ruke prije spremanja hrane.

 

Telegraf.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.