Kukuruz - odličan izvor energije

Kukuruz - odličan izvor energije

Iako je kukuruz izuzetno zdrava namirnica, često zaboravimo da ga uključimo u našu ishranu. Kako god, ovi žuti polodovi koji potiču sa Američkog kontinenta, imaju mnogo dobrobiti za naš organizam.
Kuvan ili pečen, kukuruz je omiljena užina u ljetnim danima, ali takodje, možete da ga nadjete i  ostatak godine, konzerviran ili zamrznut.

Činjenica da sadrži veliku količinu skroba (73%) čini kukuruz odličnim izvorom energije, pa je neizostavan dio ishrane vegetarijanaca.

Bogat je proteinima, vitaminima E i B, vlaknima, mineralima fosfora, kalijumom i magnezijumom, kao i šećerima (glukoza, saharoza i fruktoza), zbog čega dijabetičari treba da ga konzumiraju umjereno.

Interesantno kod kukuruza je to što se dio njegovih nutritivnih kvaliteta povećava termičkom obradom, kao na primjer antioksidanska moć i bjelančevine.

Kukuruz je ljekovit – pomaže u detoksikaciji i izlučivanju tečnosti, pa se preporučuje za liječenje bolesti urinarnog trakta, edema, reume, srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska.

Eksperti savjetuju da se konzumira i za prevenciju nekih vidova karcinoma, zbog visokog sadržaja vlakana i antioksidantnih svojstava (ovo posebno važi za kuvani kukuruz). U ljekovite svrhe, osim zrna, koristi se i kukuruzna svila.

Ukoliko želite da pripremite kukuruz na interesantan način, potražite recepte meksičke, španske i američke kuhinje, gdje je on neizostavan sastojak ili jednostavno napravite domaće jelo od kukuruznog brašna, poznato kao palenta ili kačamak.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kolači, pašta i kremovi imaće ljepšu boju ako...

RECEPT
DANA

Ljetnja hladna čorba

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.