Nedjelju dana nespavanja može da vas upropasti

Nedjelju dana nespavanja može da vas upropasti

Samo nedjelju dana nesanice može ozbiljno da poremeti vaše zdravstveno stanje, i to dugoročno, pošto problemi sa spavanjem utiču na 700 različitih gena.

Kad se ne naspavamo, nervozni smo, razdražljivi, žudimo za ugljenim hidratima, a koža je siva i beživotna... I to su samo "spoljašnje" manifestacije nedostatka sna. Naučnici su sad utvrdili da samo nedelju dana nedovoljnog ili lošeg sna poremeti na stotine gena, čime se povećava rizik od mnoštva bolesti povezanih sa stresom, različitim upalnim procesima u organizmu i oslabljenim imunitetom, prenosi "Dejli mejl".

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazali su na koji način loš san negativno utiče na opšte stanje organizma. Tokom eksperimenta, naučnici su pratili aktivnost gena kod 26 dobrovoljaca koji su bili lišavani sna u kontrolisanim uslovima, a ispostavilo se da nedostatak sna poremeti više od 700 gena, i to tako što neki postanu aktivniji, a neki se "primire".

Geni koje pogađa nedostatak sna su oni koji regulišu naš biološki časovnik, metabolizam, kao i rad imunog sistema i odgovor organizma na stres.

Analizirajući rezultate istraživanja, naučnici su zaključili da se san može smatrati, uz zdrav način ishrane i fizičku aktivnost, jednim od stubova zdravlja.

"Nedostatak sna izaziva širok spektar ozbiljnih zdravstvenih problema. Brojna istraživanja pokazala su da manje od šest sati sna u toku noći ima brojne ozbiljne posledice po zdravlje, uključujući gojaznost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, poremećaje pamćenja...", kaže profesor Derk-Jan Dirk sa Univerziteta u Sareju, koji je bio šef istraživačkog tima.

(MONDO)

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.