Da li je zamrznuta hrana bolja od sveže?

Zamrznuta hrana već dugo je na lošem glasu. Opravdano? U Britaniji kažu da nije.

Da li je zamrznuta hrana bolja od sveže?

Nedavno pokrenuta kampanja "Volite svoj frižider" ima za cilj da skrene pažnju na prednosti zamrznute hrane. Kampanju je podržao Brajan Jang, predsjednik Britanske federacije zamrznute hrane.

- Tri dana nakon vađenja iz zemlje 80 odsto prirodnog vitamina C je već izgubljeno. Ako govorimo o hranljivim materijam u povrću i voću, zamrzavanje neće umanjiti vrijednost hrane. Time se zapravo čuvaju minerali i vitamini, kaže Jang.

KAKO ODREĐENE NAMIRNICE REAGUJU NA ZAMRZAVANJE?

MESO

Meso sadrži protein, minerale i vitamine A i D. Zamrzavanje ne utiče na njegove hranjive sastojke, ali postoje neka pravila kojih morate da se pridržavate.

Masno, crveno meso sadrži nizak procenat vode pa se bolje zamrzava, dok bijela mesa sadrže manje masti i veći procenat vode pa se lošije zamrzavaju.

Voda unutar mesa će se zamrznuti u male kristale što će na kraju uticati i na ukus.

Kada zamrznete meso ne bi trebalo da prođe više od  šest mjeseci do trenutka kada ćete ga odmrzuti i pripremiti. Takođe, bolje bi bilo da u zamrzivač stavljate veće komade mesa.

Kada je odmrzavanje u pitanju, izbjegavajte mikrotalasnu. Stavite meso u kesu i ostavite u posudu sa vodom nekoliko sati dok se ne odmrzne.

ZAČINI I BILJE

Neke začine možete, a neke ipak ne bi trebalo da zamrzavate. Začini koji nikako ne bi trebalo da idu u zamrzivač su peršun, bosiljak, korijander, origano i slično. Na taj način, izgubiće ukus i svoju hranljivu vrednost. Sa druge strane aromatični začini kao što su đumbir ili beli luk su odlični zamrznuti. Njihova aroma je još jača, a ukus izraženiji ako ih nakon odmrazavanja koristite za pripremu jela.

ZAMRZNUTO VOĆE

Kada je u pitanju zamrznuto voće, izbor je veliki. Maline, jagode ili gotovo bilo koje drugo voće koje poželite možete već pronaći zaleđeno u  marketima.

Mogu biti odličan dodatak jogurtu ili kolačima. Istraživanja su pokaza da voće neće izgubiti na hranljivosti. Ali hoće oblik. nakon odmrzavanja voće je puno vode, pa ga ne možete jesti samo, već isključivo kao sastojak u nekom jelu.  

ZAMRZNUTO POVRĆE

Povrće se drugačije ponaša na jako niskim temperaturama. Kukuruz, pasulj i grašak dobro podnose zamrzavanje, dok tikvice, luk i šargarepe ne bi trebalo da držite u zamrzivaču. Razlog je to što je ovo povrće sačinjeno od vode (90 odsto) pa će proces zamrzavanja, odnosno stvaranja kristala uništiti hranljive sastojke.

 

zena.blic.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Za posvjetljivanje...

RECEPT
DANA

Lovačke šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.