Redovno vršite samopregled dojki, a evo i kako!

Redovno vršite samopregled dojki, a evo i kako!

Samopregled dojki ima veliku ulogu u ranom otkrivanju promjena i bolesti u dojkama, međutim istraživanja pokazuju da svaka četvrta žena ne vrši samopregled dojki i na taj način ugrožava svoje zdravlje.

U istraživanju koje je provedeno u Velikoj Britaniji učestvovalo je 2.000 žena straijih od 18 godina, a rezultati su pokazali da svaka četvrta žena nikada nije uradila samopregled dojki. Osim toga, 39 odsto ispitanih žena izjavilo je da neće potražiti pomoć ljekara ukoliko pronađu nešto neobično.

Prema rezultatima ovog istraživanja, svaka treća žena smatra da je odlazak ljekaru samo gubitak vremena, a dio ispitanih žena odgađa odlazak ljekaru jer im je neugodno. Ovakve odgovore davale su uglavnom žene u dobi od 18 do 34 godine.

“Rana dijagnoza raka dojke je veoma važna, jer može spriječiti složene operacije i medicinske tretmane”, naglasila je Joanna Franks s odjela za onkoplastičnu hirurgiju na klinici HCA Healthcare u Velikoj Britaniji.

Julia Ross, šefica odjela onklogije na klinici Bupa u Velikoj Britaniji, naglasila je da bi žene trebale znati šta jeste, a šta nije normalno za njihove dojke, tako da mogu lako prepoznati bilo kakve promjene.

“Promjena u izgledu, veličini ili obliku dojke, promjene na bradavicama, iscjedak, kvržice na dojci ili ispod pazuha razlog su da odmah potražite ljekarsku pomoć”, rekla je Ross.

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Body Image.

 

blportal.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.