Miran san po ljetnjim vrućinama

Miran san po ljetnjim vrućinama

Vruće ljetnje noći odražavaju se negativno na naš san – teško zaspivamo, a i kad zaspimo budimo se često i miran san nam izgleda nedostižan i nemoguć. Ovo je jedan od glavnih razloga što smo nervozni i dekoncentrisani u ljetnjem periodu. Nedostatak  sna vodi i do zdravstvenih problema – visok krvni pritisak, gojaznost, dijabetes…

Prema riječima stručnjaka, hladna prostorija ne pomaže da bolje spavamo. Smatra se da je idealna temperatura za spavanje izmedju 16 i 17 stepeni.  Zato je važno da se pred spavanje obezbijedi odgovarajući ugodjaj.

Evo kakve savjete za miran san vam daju stručnjaci:

  • Da biste temperaturu u sobi održali nižom, preporučljivo je da se roletne na prozorima ne podižu tokom dana. Zavjese takodje držite navučene. 
  • Klima uredjaj ili ventilator su najvjerniji prijatelji u ljetnjoj sezoni, ali oni sobom nose rizike po zdravlje i zato treba da pazite kako ih koristite. U toku noći tijelo se hladi i u drugoj fazi sna tjelesna temperatura se smanjuje i najnižu tačku dostiže 4 sata nakon što zaspite. Zato vam je vruće kad legnete, a kasnije vam može biti hladno. Tada je najbolje da imate neki pokrivač  da se umotate ili jednostavno da ugasite klimu prije spavanja. U suprotnom, rizikujete da se prehladite, a niko ne voli tu vrstu zdravstvenih problema, pogotovo ljeti.
  • Izaberite odgovarajuću posteljinu od laganog i prirodnog materijala, po mogućnosti pamuka, koji je najugodniji za spavanje.
  • Izolujte sve spoljne zvukove koji mogu da vam ometaju san. Vrućina u kombinaciji sa bukom spavanje mogu učiniti prilično teškim.
  • Istuširajte se hladnijom vodom prije spavanja. Tako ćete se rashladiti i osjećati mnogo svježije.
  • Ograničite unos kafe u organizam. Poslije 14 h ne pijte napitke koji sadrže kofein, kako biste se radovali mirnom snu

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čokoladna glazura vam neće popucati ako...

RECEPT
DANA

Pile nadjeveno na italijanski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.