Čudesna morska so - 15 ljekovitih svojstava

Čudesna morska so - 15 ljekovitih svojstava

Morska so nastaje prirodnim procesima isparavanja slane vode. Postoji mnogo razloga da je uvrstite u svoj jelovnik, a mi vam predstavljamo 15.

1. Morska so ima alkalizujući učinak koji pomaže u balansiranju nivoa kiseline u tijelu i tako eliminiše potencijalne rizike fatalnih bolesti.

2. Može ojačati imunitet, a tada tijelo postaje otpornije na razne bolesti poput gripa, alergija i sl.

3. Ima značajan uticaj na kardiovaskularni sistem. Naučnici su dokazali da redovno uzimanje morske soli rastvorene u vodi može znatno smanjiti nivo lošeg holesterola u tijelu. Takođe, drži krvni pritisak pod kontrolom i normalizuje nepravilan rad srca.

4. Poremećaji metabolizma, poput dijabetesa, mogu se uspješno tretirati i liječiti morskom soli jer ona pomaže smanjenju nivoa šećera u krvi.

5. Više od 20 posto natrijuma u našem tijelu akumulira se u kostima, koje se pak oštećuju usljed nedostatka minerala u krvi i tjelesnim tečnostima. Dodavanjem morske soli u ishranu možete izbjeći i liječiti osteoporozu.

6. Morska so je takođe korisna za sistema za disanje, a minerali, oligoelementi i strukturni djelovi algi koje sadrži morska voda pomažu oporavku sluznice. Morska voda ima blagi antiseptički i antibakterijski učinak, što se pripisuje jonima kalcijuma i magnezijuma.

7. Dobar je izvor kalijuma (koji olakšava funkcionisanje mišićnih vlakana), pa morska so tako blagotvorno djeluje na grčeve.

8. Morska so se smatra prirodnim pročišćivačem krvi. Sadrži veliku količinu vitamina C koji djeluje kao antioksidans i uništava slobodne radikale. Magnezijum omogućava efikasno djelovanje antioksidansa. Tako morska so omogućava detoksikaciju ćelija kože apsorbirajući sve otrovne materije iz njih.

9. Kako so izvlači toksine iz tijela, koža postaje meka i zdrava. Zato kupke s morskom solju mogu poboljšati njen tonus. Takva će kupka podstaći i izlučivanje suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva, čime se sprečava nakupljanje suvišnih tečnosti, pa koža postaje čvršća, glađa i zdravija.

10. Morska so je puna vitamina i minerala od vitalne važnosti za pravilnu ishranu ćelija. Te hranjive materije mogu poboljšati ćelijski metabolizam (izmjenu materije i energije), održavati tkivo hidratiziranim, podstaći cirkulaciju na samoj površini kože, povećati snagu membrane ćelija.

11. Kalcijum pomaže u čišćenju začepljenih pora na koži.

12. Morska so je idealna kao prirodni piling kože jer njena tekstura pomaže uklanjanje gornjeg sloja mrtvih ćelija kože.

13. Prirodni je lijek za osobe s masnom kosom. Morska so može apsorbovati višak ulja iz vaših uvojaka čineći ih glatkim i lijepim.

14. Uz pomoć mnogih minerala prisutnih u morskoj soli, kosa će dobiti željeni volumen. Štaviše, morska so može pružiti dovoljno hranljivih materija folikulima, koje će učiniti mekšim.

15. Morska so je izvrsna u borbi protiv peruti. Djeluje direktno na kožu i sprječava njeno isušivanje.

 

zadovoljna.dnevnik.hr

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.