Šta je mononukleoza i da li je opasna?

Mnogi su čuli za  mononukleozu. Svako zna bar neku osobu koja ju je preležala, najvjerovatnije u mladosti. Zašto je to tako? Saznajte u našem tekstu više o mononukleozi i zašto se ona popularno naziva “bolest poljupca”.

Šta je mononukleoza i da li je opasna?

Šta je mononukleoza i kako se prenosi?

Infektivna mononukleoza prenosi se virusom pod nazivom Epštajn Barr. Ovo zarazno virusno oboljenje se najčešće dijagnostikuje kod tinejdžera, zapravo adolescenata, kao i među pripadnicima populacije mladih odraslih, odnosno dvadesetogodišnjaka.

Zaslugu za popularan naziv “bolest poljupca” može se reći da dugujemo načinu na koji se ova bolest obično prenosi - poljupcem, odnosno pljuvačkom. Osim poljupcem, rjeđe se može prenijeti i kapljičnim putem, odnosno kijanjem ili kašljanjem.

Široko rasprostranjen virus

Epštajn Barr virus (EBV) je humani virus herpesa koji veoma rasprostranjen među stanovništvom.

Jedna od njegovih glavnih karakteristika je u tome da se može veoma dugo zadržati u pljuvačci onoga ko je bolest preležao - i do godinu i po dana nakon ozdravljenja. U tom smislu se povećava zaraznost.

Ipak, Epštajn Barr virus nije zarazan koliko to jesu neki drugi virusi koji takođe izazivaju respiratorna infekcije.

Da li se i djeca razboljevaju od mononukleoze?

Djeca takođe mogu da se razbole od mononukleoze, ali to je mnogo rjeđe nego kod adolescenata ili mladih. Možemo slobodno reći da je mononukleoza kod djece predškolskog uzrasta rijetka.

Simptomi koji se pritom javljaju su rijetko kada kompletni, a često i veoma blagi. Ponekad bolest prođe i neopaženo. Tada obolela djeca stiču antitela, pa kasnije postaju otporna.

Simptomi mononukleoze

Još jedna karakteristika bolesti je u tome da se svi simptomi koji odlikuju bolest ne javljaju istovremeno. Razmak između simptoma koji se javljaju može biti i nekoliko nedjelja. Kao prvi, javljaju se bol u grlu i povišena temperatura. Nakon njih se mogu manifestovati i ostali.

Simptomi koji su karakteristični za mononukleozu:

 • Bolovi u grlu,
 • Temperatura,
 • Malaksalost i umor,
 • Uvećanje limfnih žlezda,
 • Upaljeni i uvećani krajnici,
 • Glavobolja,
 • Osip na koži,
 • Osetljiva slezina.

Koliko je zarazna infektivna mononukleoza?

Nezgoda sa zaraznošću mononukleoze je u tome što neko može biti zarazan, čak i da nije svjestan da je već bolestan. To je zbog toga što inkubacija traje nekoliko nedelja, a simptomi dolaze postepeno.

Treba još jednom napomenuti da se virus može veoma dugo zadržati u pljuvačci onoga ko je bolest preležao - i do godinu i po dana nakon ozdravljenja. Zbog toga je osoba koja je ozdravila veoma dugo zarazna, potvrdila su istražvanja.

Ipak, zaraženi je najinfektivniji u periodu kada su izraženi simptomi - glavobolja, bol u grlu, uvećani limfni čvorovi, umor…

Da li mononukleoza može da se komplikuje?

Mononukleoza je virusno oboljenje pa, baš kao i druge virusne bolesti, ona ima svoje trajanje, a organizam se vremenom sam izbori protiv bolesti. Zbog toga što je virus u pitanju, antibiotici nisu od pomoći, a neki drugi poseban lijek se ne prepisuje. Najčešće ljekari prepisuju uobičajenu terapiju za virusne infekcije, koja podrazumijeva i povećan unos tečnosti i puno odmaranja.

Komplikacije koje se mogu javiti su: uvećana slezina, hepatitis, žutica, problemi sa jetrom. Veoma rijetko: anemija, trombocitopenija, encefalitis, meningitis, srčani problemi.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Palenta za gurmane

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.