Kada se, i zbog čega, moraju vaditi umnjaci?

Rast zuba procedura je koja traje i stvara tokom odrastanja blistav osmjeh. Dok najveći broj mliječnih zuba raste u prvim godinama života djeteta, a zatim se smjenjuju stalnim kasnijim odrastanjem, umnjaci su nešto složeniji i kasnije „stupaju na scenu“. Nekada se preporučuje vađenje umnjaka čak i ako ne vide, odnosno dok se nalaze ispod površine vilice.

Kada se, i zbog čega, moraju vaditi umnjaci?

Umnjaci se javljaju negdje između punoletstva i zaključno sa 25. godinom života. Postoje osobe kojima vjerovali ili ne, ovi krajnji zubi u vilici, poznatiji kao „osmice“, čak nisu ni nikli, bez obzira na raspored zuba. Kako se oni pojavljuju nakon toga što je ostatak gornje i donje vilice već formiran, mogu se javiti određene nelagodnosti i tegobe, pa se čak i preporučiti vađenje umnjaka.

Kada se preporučuje vađenje „osmica“?

Ukoliko se povremeno oseti jak bol u vilici, na mjestima na kojima je predviđeno da se nalaze umnjaci, poželjno je obratiti se stomatologu. Ne mora nužno da znači da će biti preporučeno vađenje umnjaka, ali je najvažnije da se pogleda snimak vilice i utvrdi njihov položaj, sve i da nisu primjetni ni vidljivi. Ako se utvrdi da su ostali zubi, iako zbijeni, ostavili vrlo malo prostora za nicanje često velikih umnjaka, poželjno je obezbijediti potreban prostor ili jednostavno izvaditi „osmice“ prije nicanja.

U suprotnom se može dogoditi da umnjaci počnu da „udaraju“ krajeve vilice i „sedmice“, što će rezultirati bolom, otokom, a često i upalom desni. Kako bi se to izbjeglo, najbolje je odlučiti se za vađenje umnjaka, čak i prije nego što porastu, pa se u tom slučaju radi o operaciji. Pored toga, na snimku se može utvrditi i da se ovi zubi nalaze u nepravilnom položaju, odnosno da ne rastu pravo iznad korjena, već da su kompletno iskošeni. To može ugroziti ostatak zuba i tada je vađenje umnjaka neminovno.

Kako se vrši vađenje ili operacija umnjaka?

Veoma je važno istaći da je bol koji sa sobom nosi rast, a posebno nepravilan položaj umnjaka vrlo intenzivan, a često i nesnosan i dugotrajan. U poređenju sa operacijom ili vađenjem „osmica“, znatno je teže podnijeti kontinuirane bolove i probleme koje sa sobom nosi nepravilan rast ovih zuba. Zbog toga se savjetuje da se umnjaci uvijek u skladu sa mogućnostima izvade, jer je procedura kratkog trajanja i minimalnog intenziteta bola. Najčešće, vađenje umnjaka se upoređuje sa postupkom otklanjanja i bilo kojeg drugog zuba.

Proces se izvodi uz lokalnu anesteziju i traje okvirno do 30, najduže 45 minuta. To naravno zavisi od jednog do drugog slučaja, ali svakom zahvatu prethodi detaljno pregledanje vilice, snimanje pozicije umnjaka, položaja i blizine sa donjim nervima. Za što brži oporavak se preporučuje nošenje gaze kratko nakon zahvata, držanje hladne obloge i prema potrebama uzimanje tableta protiv bolova. Kada je u pitanju ishrana, važno je izbjegavati vrle obroke, dok su hladni i mlaki uvijek dobro došli, ali bar jedan sat nakon intervencije ne treba jesti.

Vađenje umnjaka obavlja se kada se uspostavi dijagnoza nepravilnog položaja, rasta pod neadekvatnim uglom, kao i prilikom nedostatka prostora za njihovo temeljno pozicioniranje u vilici. Uvijek se prvenstveno obavljaju konsultacije sa stomatologom i oralnim hirurgom, pa se tek onda određuju sljedeći koraci u vezi sa održavanjem higijene zuba, njihovim vađenjem ili drugim aktivnostima.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako se maskara osušila ili zgrudvala...

RECEPT
DANA

Jadro oblande

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.