Kako dolazi do pojave plaka na zubima?

Zubi su ogledalo našeg zdravlja i redovna briga o njima se podrazumijeva. Međutim, i dalje ima mnogo ljudi koji ne vode računa o svom dentalnom zdravlju, ne peru zube redovno, niti posjećuju stomatologa. Vremenom se zubi troše, na njima se pojavljuju razne mrlje i karijes, što ukoliko se ne liječi vodi u propadanje i gubitak zuba. Dentalni plak predstavlja biofilm, odnosno ljepljivu bezbojnu masu, koja nastaje u usnoj duplji, desnima i zubima.

Kako dolazi do pojave plaka na zubima?

Najveći dio ovih naslaga čini voda, a zatim polisaharidi koji se ne mogu isprati, ali se mogu otkloniti četkicom za zube. U sastav dentalnog plaka ulaze i šećeri, kao i masti. Proteze, mostovi pa i krunice nisu pošteđeni od nastanka zubnog plaka. U zavisnosti od mjesta gdje se formira, plak može biti subgingivalni, što znači da se nalazi na korjenu zuba i nije vidljiv golim okom. Druga vrsta jeste supragingivalni, i on se nalazi iznad desni, pa se može uočiti od strane pacijenta. Loša oralna higijena je glavni uzrok formiranja dentalnog plaka, odnosno nepravilno pranje zuba, ali i izbjegavanje upotrebe konca ili interdentalne četkice za zube.

Tri faze razvoja plaka

Plak na zubima se razvija u tri faze. Prva faza jeste inicijalna faza, u kojoj se stvara zubni plak i naslage sazrijevaju. Ova prva faza počinje nakon pola sata od pranja zuba, kada se obrazuje tanak film na površini zuba, koji se naziva pelikula. Pelikula je veoma pogodna za razvoj bakterija. Sat vremena nakon čišćenja zuba, nekoliko desetina miliona bakterija će prekriti površinu zuba. različite vrste bakterija dovode do stvaranja plaka. I u narednim danima, naslage se talože, pa tada dolazi do treće faze, a to je sazrijevanje. Tada dolazi do zadebljanja pelikule, pa je zubna gleđ veoma ugrožena.

Plak i kamenac su povezani

Mineralizovani plak na zubima se može pretvoriti u tvrdi materijal, koji se ne može ukloniti četkicom za zube. Zubni kamenac se stvara postepenim taloženjem mekog plaka na zubnoj površini. Kamenac je bjeličaste ili žućkaste boje, dok kod pušača on često ima braon ili crnu boju. On može izazvati krvarenje, iritaciju, kao i upalu desni. Isto tako on narušava estetiku zuba, i može prouzrokovati loš zadah iz usta, pa ovdje saznajte više o zubnom kamencu.

Kada se kamenac nagomila, održavanje oralne higijene je otežano, jer četkica za zube ne može da dospije do djelova koji su pokriveni kamencem. Zato je dobro da redovno posjećujete stomatologa i saznate više o zubnom kamencu. Vremenom može doći do nagomilavanja bakterija i desni postaju osjetljive, pa se tako može desiti da pacijent oboli od parodontopatije. Preporučuje se profesionalno čišćenje zuba, koje radi stomatolog. Postoji i ultrazvučno uklanjanje kamenca. Potom se vrši poliranje gleđi, kako se ne bi nakupljao plak.

Oboljenja koja može prouzrokovati plak

Kada se zubni plak nastani na zubima, on može izazvati mnoga oboljenja, kao što su infekcija, upala desni, parodontopatija, karijes, i na kraju dovesti do gubitka zuba. Upala desni ima sljedeće simptome: otekline, pojačano krvarenje desni i promjenu boje desni. Karijes, ukoliko se ne liječi može dovesti do potpunog gubitka zuba. Zato se preporučuje posjeta stomatologu bar dva puta godišnje, kako bi se na vrijeme otkrili i sanirali eventualni kvarovi na zubima.

Brzina nastanka dentalnog plaka

Koliko će se brzo kod nekog pacijenta formirati dentalni plak, zavisi od brojnih faktora. To mogu biti:

  1. Sastav i kvalitet pljuvačke,
  2. Ishrana pacijenta,
  3. Sastav mikroflore,
  4. Položaj zuba u vilici,
  5. Higijena usne duplje.

Sastav pljuvačke je od ključnog značaja za formiranje dentalnog plaka. Pacijenti čija pljuvačka sadrži velike koncentracije fosfora i kalcijuma, skloniji su formiranju naslaga na zubima. Isto tako, ishrana bogata ugljenim hidratima, kao i zasnovana na kašastim jelima, dovodi do bržeg formiranja plaka.

Tablete za otkrivanje plaka

Mnogi pacijenti nisu svjesni da im se na zubima formirao plak, i takođe mnogi nisu svjesni njegovog postojanja u svojim ustima. Danas postoje tablete koje detektuju plak, i mnoge stomatološke ordinacije ih imaju. Ove tablete se mogu koristiti kako u kućnim uslovima, tako i u stomatološkoj ordinaciji. Potrebno je da nakon pranja zuba sažvaćete ovu tableticu. U njoj se nalazi boja koja će obojiti sve površine desni i zuba koje nisu dobro oprane. Na ovaj način se može znatno doprinijeti boljem i pravilnijem održavanju oralne higijene.

Pored pravilne i redovne oralne higijene, pravilna ishrana može pomoći manjem stvaranju dentalnog plaka. Preporučuje se da se iz ishrane izbace slatkiši, grickalice, kao i zaslađeni napici, a poveća unos zdravih namirnica koje će pomoći da se lučenje pljuvačke poveća. Jedino na ovaj način možete doprinijeti procesu očuvanja zuba i desni, i zaštititi ih od mnogih oboljenja.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.