Sobne biljke koje nas čuvaju od buđi

Sobne biljke koje nas čuvaju od buđi

Aloe vera učinkovito apsorbuje formaldehid i ugljen monoksid

Biljke u domu ne samo da su zaslužne za više kisieonika, nego neke od njih čiste vazduh od otrova i buđi, do tog zaključka je došla NASA nakon opsežnog istraživanja. Otkrili su da neke vrste filtriraju vazduh i bolje uklanjaju hlapljive organske spojeve od drugih, piše Health extremist.

Tako neke filtriraju vazduh od raznih građevinskih materijala, boja, prašine, a druge apsorbuju opasne plinove. Aloe vera učinkovito apsorbuje formaldehid i ugljen monoksid, a jedna biljka postiže što i devet bioloških pročišćivača vazduha.

Ukrašavaju i čiste dom

  • Zeleni ljiljan (Chlorophytum Comosum) može obavljati fotosintezu pod minimalnom rasvjetom i odlično usisava otrove iz vazduha, kao što su formaldehid, stiren, ugljen monoksid i benzen. Jedna biljka učinkovito će pročišćavati prostor od 200 kvadratnih metara. Bršljan (Hedera Helix), prema NASA-i, baš bi svako trebao imati u kući jer uklanja 60 posto buđi iz vazduha i 58 posto čestica od fekalija za samo šest sati. Ljiljan mira (Spathiphyllum "Mauna Loa") odlično filtrira benzen iz vazduha, kao i formaldehid i trihloretilen.
  • Svekrvin jezik idealna je kućna biljka, gotovo neuništiva. Vrlo je otporna i treba joj malo ili skoro nimalo svijetla za fotosintezu i stvaranje kiseonika. Osim što uklanja otrove, odlična je za spavaću sobu jer kiseonik proizvodi noću.
  • Fikus ne treba puno svijetla i nije zahtjevan. Usisava štetne plinove, ali budite oprezni sa ljubimcima jer mu listovi mogu biti otrovni.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kupku za opuštanje...

RECEPT
DANA

Zimski cvjetići

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.