Oticanje nogu

Otežano kretanje i bol može biti ozbiljni pokazatelj ciroze jetre, problema s bubrezima ili srčanog zastoja.

Oticanje nogu

Oticanje nogu se često olako uzima jer većina ljudi smatra da se događa samo zbog vrućine. Ali, natečene noge mogu upućivati i na neke ozbiljene zdravstvene probleme koje ne biste smjeli ignorisati.

Edem

Stanje je u kojem tijelo zadržava previše vode. Mogu vam nateći noge, ruke i lice. Zadržavanje vode se javlja najčešće nakon duge vožnje u avionu ili dugog stajanja. Uglavnom se oteklina povuče sama od sebe, ali ponekad se zadržava što može biti znak niskog nivoa proteina, srčanog zastoja ili bolesti vezane za bubrege i jetru.

Ozljeda

Ako se spotaknete ili krivo stanete, otečena noga može biti znak loma kosti ili iščašenja. Stopalo i gležanj će nateći, budući da će se krv skupiti na dijelu oko uganuća kako bi ubrzala zacjeljivanje.

Ako osjećate jak bol, ne možete stati na nogu ili ne izgleda kako bi trebala, vjerojatno je riječ o prelomu i trebali biste što prije kod doktora.

Trudnoća

Prirodni dio trudnoće je i oticanje stopala budući da žensko tijelo u tom periodu života zadržava više vode. Oticanje se može pogoršati predveče ili ako stojite duže vrijeme. Uglavnom nije znak problema ni kod mame ni kod djeteta, ali zna biti neugodno i bolno.

Preeklampsija

Ako oticanje nogu u trudnoći prati glavobolja, vrtoglavica, opšta slabost ili bol u trbuhu, to bi mogao biti znak preeklampsije. 

Karakteriše je i smanjen protok krvi do posteljice što može rezultovati i zastojem u rastu djeteta. Počinje oko 20 nedelje trudnoće i povezana je s povišenim krvnim pritiskom.

Limfidema

Limfidema je stanje koje se javlja ako su jedan ili više limfnih čvorova oštećeni ili izvađeni, što je obično slučaj tokom liječenja od karcinoma. Rezultat je da tijelo odbacuje sve manje i manje vode što može rezultovati oticanjem ruku, nogu i stopala. Jedan od tretmana za ovo stanje je i pneumatska kompresija. Mogu pomoći i vježbanje i masaže.

Srčani zastoj

Nastaje ako srce ne pumpa krv kako bi trebalo. Ako krv ne teče u pravom smjeru, može se nakupiti u stopalima i uzrokovati oticanje. Ljudima s ovim problemom je neugodno ležati na leđima, srce može ubrzati ritam pumpanja kako bi uspostavilo normalan protok krvi i moguće je da će vam nedostajati vazduha. Ako primijetite ijedan od ovih simptoma, odmah se javite ljekaru ili hitnoj službi.

Bolesti jetre

Ako čovjek ima neku bolest jetre ili hepatitis, jetra se opet i opet moraju popravljati.

U toj situaciji oštećeno tkivo može zamijeniti zdravo tkivo, a posledica toga je usporeni rad. Ako se to dogodi, u stomaku, nogama i stopalima će se nakupiti višak vode zbog čega bi i cijelo tijelo moglo oticati. 

Problemi s bubrezima

Uloga bubrega je filtriranje otpada iz krvi. Ako ne rade dobro svoj posao, zbog stanja kao što su dijabetes ili visoki krvni pritisak, u krvi može ostati previše soli. To uzrokuje zadržavanje vode u organizmu i cijelo tijelo bubri. Gravitacija poteže vodu prema tlu i u noge otiču

 

24sata.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.