Grudi mnogo govore o vašem zdravlju

Dojke koje rastu, smanjuju se, bolovi, gustina - samo su neke od pojava sa kojima se tokom života susreću sve žene. Velike i male, šiljate ili oble, s ružičastim bradavicama ili smeđim i u svakom slučaju lijepe, grudi otkrivaju mnogo toga o zdravlju. I pritom ne mislimo na rak dojke. Kontrola je svakako obvezna. Ali vaše grudi mogu da otkriju mnogo više.

Grudi mnogo govore o vašem zdravlju

Rastuće grudi

Ako grudi rastu, to je najčešće zbog gojenja, s obzirom na to da su uglavnom građene od masnog tkiva. Drugi razlozi mogu da budu trudnoća, jer se mliječni kanali šire kako bi se pripremili za dojenje. Takođe, ovoj pojavi doprinose i pilule za kontracepciju i menstrualni ciklus, s obzirom na to da reaguju na promjene nivoa estrogena i progesterona u krvi. U svakom slučaju, nema pretjeranog razloga za zabrinutost. Osim što ćete morati da nabavite novi grudnjak.

Smanjuju se

Osim mršavljenja, glavni razlog je opadanje nivoa estrogena, bilo zbog prestanka korišćenja pilule ili skorašnje menopauze. Ako smanjivanje ne možete da pripišete nekom od ovih uzroka, naročito ako je propraćeno gubljenjem kose, pojavom akni i dlačica na licu, testirajte se na sindrom policističnih jajnika. Sindrom karakteriše rast testosterona. A možda jednostavno pijete previše kafe – britanska studija je pokazala da tri kafe dnevno mogu da smanje mliječne kanale.

Promena oblika

DNK određuje oblik, ali on se mijenja tokom vremena. "Oblik i izgled zavise od doba, rađanja i dojenja", ističe hirurg Danijel Mejman koji je specijalizovao grudi. Zbog starenja i dojenja, vezivno tkivo puca, a koža gubi elastičnost, pa gravitacija postaje neprijatelj. Najvažniji je kvalitetan, odgovarajući grudnjak. Osim toga, teške dijete i jo-jo efekat zbog oscilacija u težini rastežu kožu. Doktor Mejman savjetuje i i vježbe koje ojačavaju mišiće grudi, pa one djeluju čvršće i živahnije.

Kvržice

Tokom menstrualnog ciklusa, grudi mogu da dobiju kvržice jer se benigne ciste pune tečnošću. "Kod žena koju imaju menstruaciju, takve fibrocistične promene su dio normalne građe grudi", ističe ginekolog Loren Strajher. Takve kvržice se najčešće pojavljuju sa strane grudi, blizu pazuha ili bradavica. Mogu da budu osjetljive, čak i bolne na dodir, naročito prije menstruacije. Ali, i dalje upozorava da su kontrole obvezne, naročito ako se prvi put pojavljuju ili ako ste u menopauzi.

Velike grudi

Iako su neke studije povezale veće grudi s većim rizikom od raka dojke, nedovoljno je dokaza za zabrinutost. Odnosno, obdarenije žene bi trebalo da se plaše raka dojke, ali podjednako kao i dame sa grudima drugih veličina.

Gustina

Gotovo polovina žena ima guste grudi, odnosno više vezivnog tkiva i žlijezda. Najveći problem je taj što je kod takvih grudi teže uočiti tumore na mamogramu. Osim toga, neke studije su pokazale da su takve žene pod povećanim rizikom od karcinoma. Osim što bi trebalo da se savjetuju s ljekarima o drugim testovima, poput ultrazvuka ili magnetne rezonance, žene s gustim grudima bi trebalo da budu naročito predane redovnom samopregledu, ističe doktor Mejman, i da se jave doktoru čim primijete nešto neobično.

Bolovi

Mnogo toga može da boli u grudima, a većina uzroka je bezazlena.
"Bol u objema dojkama je česta zbog hormonskih promjena i previše kofeina", ističe Strajher. Drugi uzroci su loš grudnjak, PMS, blagi udarci u grudi, pa čak i intenzivna vježba ili nošenje torbice preko samo jednog ramena.

Uvučene bradavice

Potpuno su normalne ako ih imate čitavog života. Ali, ako odjednom primijetite da su uvučene, hitno se javite doktoru. Odmah.
"Rak dojke je jedan od uzroka uvlačenja bradavica", ističe Strajher. Dodaje da ipak proverite da nije tek trenutni problem, na primjer zbog sportskog grudnjaka u kojem ste spavali.

 

svetplus.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.