Šta je graviola i kako se koristi?

Graviola je biljka porijekla iz tropskih područja Centralne i Južne Amerike, a služi kao dodatak prehrani kod liječenja mnogih stanja. Radi se o biljci koja je poznata još pod sinonimima kisela šapa ili brazilska šapa, a plod je zimzelenog drveta Annona muricata.

Šta je graviola i kako se koristi?

Stotinama godina se vjeruje i slavi kao čudesna biljka. Njena popularnost se ogleda u tome da se uspješno bori protiv virusa, ublažava bolove, pa čak i neke vrste raka, što je čini sve popularnijom.

Zdravstvene koristi graviole

Brojna dugogodišnja istraživanja navode gravioline zdravstvene prednosti, kako slijedi:

Antioksidativna svojstva

Radi se o nizu antioksidativnih svojstava. Antioksidansi održavaju ćelije zdravim tako da love slobodne radikale koji izazivaju bolesti u tijelu, te ih uspješno uništavaju. Antioksidansi pomažu ljudima da ostanu zdravi u celini. Potrebno je više istraživanja da bi se utvrdilo da li antioksidansi graviole sprečavaju određene bolesti.

Antiinflamatorna svojstva

Prema istraživanjima iz 2014. godine svojstva koja ima graviola mogu da ublaže bol. Istraživači su utvrdili upotrebu graviole kao narodnog leka za bol i brojna upalna stanja. Studije su utvrdtile da graviola blokira receptore za bol i smanjuje upalu kod glodara.

Smanjuje nivo šećera u krvi

Graviola može pomoći ljudima da regulišu nivo šećera u krvi ako imaju dijabetes . Studija je otkrila da graviola značajno smanjuje nivo glukoze.

Smanjuje krvni pritisak

Godinama se koristi kao narodni lek za snižavanje krvnog pristika. Nekontrolisani visoki krvni pristitak može da poveća rizik od brojnih srčanih bolesti, dijabetesa, ali i moždanog udara. Graviola je pomogla u smanjenju krvnog pritiska bez povećanja pulsa.

Pomaže kod sprečavanja čireva

Čirevi su bolne rane koje se razvijaju u sluznici želuca, jednjaku ili tankom crevu. Pomogla je u zaštiti sluzokože želuca. Takođe je pomogla u sprečavanju oštećenja digestivnog trakta slobodnim radikalima.

Sprečava herpes

Herpes je virusna infekcija uzrokovana virusom herpes simpleksa. Može se pojaviti na genitalijama ili ustima. Graviola se smatra alternativnim tretmanom za herpes, ali dokazi koji to podržavaju još uvek dolaze. Studija iz 2012. pokazala je antiherpesnu aktivnost graviole u ​​laboratoriji.

Djeluje antikancerogeno

Brojni dokazi postoje da se graviola uspješno bori protiv nekih oblika raka, i upravo je u tome njena najveća primjena. Prema istraživanjima iz 2016. godine ekstrakt graviole bio je toksičan protiv nekih ćelijskih linija raka dojke, unutar živog tijela.

Takođe se povećao T ćelije, a to su limfociti u tijelu koji ubijaju ćelije raka i drudge štetne ćelije.

Ipak, istraživači upozoravaju da sama graviola nije dovoljna za iskorjenjivanje tumora pankreasa. Ne treba ga koristiti kao primarni tretman. U toku su studije koje procenjuju efikasnost graviole kao pomoćne terapije za rak pankreasa.

Povećava energiju

Graviola u sebi sadrži ogromne količine fruktoze, i vrlo je dobar prirodni izvor ugljikohidrata što podstiče stvaranje energije koja sprečava umor. Pored toga, ona povećava izdržljivost jer u sebi sadrži veliku količinu vitamina C.

Uništava parazite u organizmu

Graviola sadrži hranjive materije koje su od vitalnog značaja za cjelokupno zdravlje tijela. Hranjive materije kao što su aminokiseline, askorbinska kiselina, kalcijum, ugljeni hidrati, gvožđe, fosfor, tiamin, vlakna i riboflavin uništavaju parazite u tijelu.

Koža i starenje

Unutar graviole su sadržane brojne vitalne hranjive supstance koje su neophodne za zdravlje kože, posebno kod upalnih procesa, raznih vrsta ekcema, čireva, rana, bakterijskih infekcija  i slično.

Kako se koristi graviola

Graviola je dostupna u obliku graviola kapsula ili ekstrakta. Nema dovoljno istraživanja da bi se odredila sigurna, standardizovana doza.

Generalno, proizvođači preporučuju uzimanje 500 do 1.500 miligrama putem kapsule dnevno ili 1 do 4 mililitra ekstrakta dnevno.

Ove doze nije odobrila Uprava za hranu i ljekove Sjedinjenih Država (FDA). FDA ne prati proizvodnju, kvalitet ili čistoću suplemenata i bilja.

Graviolu takođermožete naći i u obliku graviola soka, koji je dostupan u bolje snabdjevenim radnjama zdrave hrane i apotekama. Odrasli 30 ml 2 puta dnevno pre jela, čisto ili uz čašu vode. Djeca 15-20 ml dnevno.

Možemo je pronaći i u obliku graviola prah, koji ima isto dejstvo kao i kapsule i sok, te se savjetuje upotreba u onom obliku koji vam je najpraktičniji.

Mogući neželjeni efekti i rizici

Graviola može izazvati oštećenje nerava i probleme sa kretanjem, posebno pri dugotrajnoj upotrebi. Takođe može izazvati ozbiljnu neuropatiju koja dovodi do simptoma sličnih Parkinsonu, kao što su drhtanje ili ukočeni mišići. Kod osoba koje imaju Parkinsonovu bolest, graviola može pogoršati simptome.

Graviola može biti toksična za bubrege ili jetru uz višekratnu upotrebu. Ljudi ne bi trebalo da koriste graviolu ako imaju problema sa jetrom ili bubrezima.

Oni koji razmišljaju o korišćenju graviole takođe treba da razgovaraju sa svojim ljekarom prije upotrebe ako:

  • imate visok krvni pritisak ili uzimate ljekove za krvni pritisak
  • imate dijabetes
  • trudni ste
  • Dojite

Zaključak

Iako neka istraživanja naglašavaju potencijal graviole, ona nije odobrena za liječenje bilo koje vrste raka. Ne biste ga trebali koristiti kao zamjenu za plan liječenja koji vam je odobrio ljekar.

Ako želite da koristite graviolu kao komplementarnu terapiju, razgovarajte sa svojim onkologom. Oni vas mogu provesti kroz vaše individualne koristi i rizike.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.