Kako pravilno konzumirati prepeličja jaja

Kako pravilno konzumirati prepeličja jaja

Jaja japanskih prepelica nisu čudotvoran lijek koji će izliječiti svaku bolest, ali je sasvim sigurno da uzimanje jaja neće naštetiti organizmu, već naprotiv, može mu samo pomoći.

Osobe koje nisu uzimale prepeličja jaja i nisu sigurne kako će ih podnijeti, prvi dan uzimaju jedno jaje, drugi dva i sve tako do pet komada, a dalje se uzima svaki dan pet komada. Preporučuje se da se jaja uzimaju u sirovom stanju pola sata prije jela. Mogu se konzumirati umućena sa šećerom, medom, mlijekom ili sokom, zavisno po želji. Djeca mogu jesti kuvana ili pečena jaja ukoliko ih ne mogu konzumirati u sirovom stanju.

Ako jedna kura nije dovoljna, može se ponoviti ali najmanje nakon dva mjeseca. Preporučuje se godišnje uzeti dvije kure.

Kroz vijekove se, u istocnjackoj literaturi, proteže prča o korisnosti jaja japanske prepelice. Naročito su ljekovita za krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak. Meso prepelice je u prošlosti bilo samo na kraljevskim trpezama. Danas gotovo da nema porodice u Japanu na čijem dnevnom jelovniku se ne nalaze ova jaja. Ona su veoma bogata vitaminima A, B, C, D i E, gvozdjem, fosforom, cinkom i vaznim aminokiselinama. Po svojoj hranljivosti, prepeličje jaje zamjenjuje pet kokosijih.

Jaja i meso japanske prepelice su bili neizostavni dio trpeze egipatskih faraona, a njihova ljekovitost je u Kini i Japanu već vijekovima poznata. Brojni su i pisani tragovi o pozitivnom uticaju na ljudski organizam, naročito na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak.

U novije vrijeme su ljekovita svojstva jaja japanske prepelice ispitivali brojni naučnici iz Rusije, Engleske, Poljske i Češke i rezultati su iznenađujući: pokazala su se kao izvanredan prirodni lijek za liječenje brojnih oboljenja. Ipak, najfascinantniji eksperiment koji nedvosmisleno prikazuje veliku regenerativnu sposobnost ovih ptica iz porodice kokoši su izveli upravo oni koji su sa njihovim osobinama najduže i upoznati. Naime, prije nekoliko godina, prilikom istraživanja koje su proveli japanski naučnici, istovremeno su malom dozom radijacije ozračene kokoške i prepelice. Poslije svega mjesec dana jaja prepelice su bila potpuno zdrava, dok su kokošija zadržala radioaktivnost.

Samo ovaj podatak je dovoljno opravdanje za vjekovnu tvrdnju da je jaje japanske prepelice pravi eliksir života, ali, za svaki slučaj, evo još nekih zanimljivih činjenica: svaka prepelica u prosjeku snese jedno jaje dnevno (ukupno od 260 do 350 jaja godišnje), a da pri tom njegova težina iznosi skoro deset procenata njene ukupne težine i, ono najupečatljivije, prepelice umiru samo od starosti!

Jaja japanske prepelice su mala i pjegava, ali predstavljaju pravi eliksir života.

Ko bi trebalo da konzumira jaja japanske prepelice?

Već je rečeno da jaja japanske prepelice pozitivno djeluju na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak pa su namjenjena onima koji imaju problema sa ovim organima, pa i u slučaju najtežih oboljenja, a preventivno mogu da ih koriste svi. Ipak, izdvojene su neke grupe za koje je terapija najpoželjnija:

  • djeca u razvoju
  • starije osobe
  • bolesnici i rekonvalescenti
  • osobe sa posebnim režimom ishrane (dijete)
  • sportisti i fizički radnici

 

nezavisne.com

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.