Najčešće polno prenosive bolesti

Najčešće polno prenosive bolesti

Kandidijaza, trihomonijaza, klamidija,... Broj polno prenosivih bolesti i dalje je u porastu, iako većina njih nije pogibeljna kao AIDS ako se sa ljekarom započne na vrijeme. Kasno dijagnostikovana i neliječena polna bolest može imati ozbiljne posljedice. Zato je važno znati kako se te bolesti prenose, odražavaju, te pri najmanjem znaku za uzbunu (svrab, neuobičajeni iscjedak...) bez oklijevanja potražiti ljekarsku pomoć.


Najčešće polno prenosive bolesti

Kandidijaza
Najčešći uzročnik ove infekcije je Candida albicans, gljivica koja prirodno živi u vagini. Pod različitim uticajima, na primjer pri liječenju antibioticima ili kod osoba oslabljenog imuniteta, pod uticajem sunca, hormonskih promjena ili u trudnoći, dolazi do neprirodnog razmnožavanja gljivice uzročnika.
Simptomi: Kandidijaza vagine skoro uvijek se odražava vrlo neugodnim svrabom i bijelim, gustim iscjetkom s grumenčićima. Polni odnos je bolan, a za vrijeme mokrenja javlja se žarenje. Kod muškaraca se bolest najčešće odražava svrabom glavića penisa i prepucijuma.

Trihomonijaza
To je infekcija vagine i stidnice ili mokraćne cijevi koju uzrokuje mikroorganizam Trichomonas vaginalis. Taj mikroorganizam može pritajeno da živi u vagini tokom više godina. Simptomi se vrlo često odražavaju nakon menstrualnog krvarenja, kada su uslovi za razmnožavanje ovog parazita posebno povoljni.
Simptomi: Kod žena se javlja bolna upala vagine i stidnice popraćena svrabom i obilnim pjenastim iscjetkom neugodnog mirisa. Kod muškaraca su smetnje blaže, odražavaju se pri mokrenju ili dolazi do upale glavića penisa.

Gonoreja
Ovo je vrlo česta polna bolest. Uzrokuje je gonokok, mikroorganizam koji živi u polnim organima, a prenosi se polnim odnosom. Nepravilno liječenje ili izostanak liječenja kod muškaraca i žena ima slične posljedice: kod muškaraca začepljenje sjemenovoda, a kod žena začepljenje jajovoda. Kao posljedica može se javiti neplodnost.

Oboljela majka može pri porođaju da zarazi novorođenče, što za posljedicu može da ima gonokoknu upalu vjeđa i očnih spojnica kod novorođenčeta.
Simptomi: Za razliku od većine polno prenosivih bolesti, gonoreja u prvom redu pogađa muškarce. Odražava se jakim pečenjem pri mokrenju, mutnom mokraćom, jakim bolovima i gnojnim iscjetkom. Kod žena su simptomi slabije izraženi. U nekim se slučajevima javi tek neznatna bol i pečenje pri mokrenju, simptomi cistitisa, bol u donjem dijelu stomaka i umjereni bijeli iscjedak.

Vaginitis
Uzrokuje ga mikroorganizam koji prirodno živi u vagini, ali se zbog različitih, još uvijek nedovoljno poznatih razloga (stres, promjena polnog partnera...) počinje prekomjerno razmnožavati i uzrokovati bolest.
Simptomi: Bolest se odražava obilnim iscjetkom neugodnog mirisa, a u nekim se slučajevima javlja i nadraženost nakon polnog odnosa.

Genitalni herpes
Herpes je virusna bolest koju uzrokuje jedan od šest vrsta virusa herpesa. Najčešće se radi o običnom virusu herpesa ili HSV2. Prenosi se polnim kontaktom sa zaraženom osobom.

Danas je tok ove bolesti dobro poznat. Sve počinje prvom infekcijom, tj. prvim kontaktom s virusom. Prva infekcija vrlo često prođe neprimijećena, ali zaražena osoba postaje nosilac virusa koji kreće kroz čulni živac i smješta se u gangliju. Virus može da bude pritajen tokom više mjeseci ili čak godina. Bolest najčešće izbija podstaknuta jakim uzbuđenjem, fizičkim naporom, menstruacijom ili jakim umorom. Vrlo često dolazi do recidiva, a bolest može izbiti i na više mjesta. Zaražena majka pri porođaju može da zarazi novorođenče, što može biti jako opasno za dijete, jer još nema razvijen odbrambeni sistem protiv virusa.
Simptomi: Prvo se osjeti svrab i peckanje u polnom organu, zatim se stvaraju mjehurići koji pucaju i ostavljaju brojna i bolna oštećenja sluznice ili kože. Ona zarastaju u toku deset do dvadeset dana. Limfni čvorovi na preponama često su povećani i bolni. Pri mokrenju mogu da se osjete jaki bolovi.

Klamidijske infekcije
Uzročnik je bakterija Chlamydia trachomatis. Neizliječena bolest može uzrokovati adneksitis ili upalu jajovoda te, kao posljedicu toga, neplodnost. Bolest se, može proširiti na matericu i jajnike. Klamidijska infekcija vrata materice kod trudnice može da izazove teški oblik konjunktivitisa ili upalu pluća kod novorođenčeta.
Simptomi: Kod žena se najčešće javlja iscjedak i bolovi pri mokrenju. Kod muškaraca klamidijske infekcije ne prolaze neprimećeno: odražavaju se iscjetkom i pečenjem pri mokrenju. Postoji opasnost da se bolest proširi na testise, sjemenovod i na prostatu.

Šiljati kondilomi
Nazivaju se još i genitalne bradavice, a uzrokuju ih različiti virusi iz grupe papilomavirusa. Zarazni su i prenose se polnim odnosom. Opasni su utoliko što se povezuju s pojavom raka materice.
Simptomi: Kod muškaraca se kondilomi javljaju na glaviću penisa i prepucijumu, a kod žena na malim usnama i po cijeloj površini vagine, kao i oko čmara ili na zadnjici. Ako je broj kondiloma umjeren, popraćeni su umjerenim svrabom. U slučaju većeg broja kondiloma, te ukoliko su u grupama, moguća su krvarenja i tada su kondilomi vrlo bolni.

Hepatitis B
Ova se virusna bolest prenosi krvlju, zaraženim iglama injekcija i polnim odnosom. Akutni oblik hepatitisa B razvija se u hronični oblik, a iz ovoga lako nastane ciroza i rak jetre. Virus se tokom porođaja prenosi s majke na dijete. Pretraga na hepatitis B obvezna je za sve trudnice tokom prva tri mjeseca trudnoće. Ako je majka nosilac virusa, dijete se vakciniše odmah nakon porođaja.
Simptomi: Moguće je da se uopšte ne odražavaju ili se odražavaju samo jakim umorom i tek kasnije žutom bojom kože i bjeloočnica.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.