Koje sve preglede i kad svaka žena mora da prođe

Počevši od krvi i šećera do polno prenosivih bolesti i kolonoskopije saznajte kojim se sve pregledima, po mišljenju ljekara, svaka žena s godinama mora podrvrgavati 

Koje sve preglede i kad svaka žena mora da prođe

Kako godine prolaze mijenja se zdravstveno stanje svakog pojedinca i to je neosporna činjenica. Nakon toliko istraživanja, članaka, analiza, iskustava i priča vezanih za zdravlje na površinu je isplivao samo jedna zaključak čija je važnost tolika da način na koji ćemo se postaviti spram njega može usloviti život ili smrt - prevencija je na prvom mjestu.

Počevši od najobičnijih prehlada do polno prenosivih bolesti i kolonoskopije, evo koje pregleda svaka žena treba proći prema mišljenju dr. Roshini Raj, urednice sekcije za zdravlje u časopisu Zdravlje (Health).

U dvadesetima

Potpuni sistematski pregled treba napraviti u 21. godini i zatim redovno svakih pet godina do 40. godine kad na preglede treba ići svake godine. Provjeravajte šećer, holesterol, funkcionisanje štitnjače, jetre, bubrega, kao i nivo vitamina B12 i D. Ginekologa posjetiti i prije, posebno ako imate polne odnose.

Zatim je tu PAPA test. Vrlo važan pregled jer može na vrijeme otkriti sve nepravilnosti u intimnom području poput raka grlića materice (rano otkrivanje drastično povećava mogućnost izlječenja). Napravite taj test što prije, obavezno u 21. godini. Ako ste do tridesete godine imali čist nalaz tri puta zaredom, ovaj test možete ponovo obavljati svake tri godine sve do 65. godine.

Obavezno trebate da idete na testiranje na polno prenosive bolesti. Najčešće žrtve ovih bolesti su osobe između 15 i 24 godine. Ako se ne liječe, neke od njih mogu izazvati neplodnost. Testirajte se na HIV, klamidiju i gonoreju svaki put kad ulazite u novu vezu i naročito ako ste polno jako aktivni.

Pregled kože takođe je jako važan u dvadesetima. Melanom je jedna od vodećih uzročnika smrti među ženama starosti od 25 do 29 godina. Posljednjih 30 godina broj slučajeva melanoma porastao je za 50 posto (najviše zbog solarijuma). U slučaju da je neko u vašoj porodici imao sličnih problema, na preglede trebate ići svake godine.

U tridesetima

Obavezan je test na HPV jer je ovo glavni uzročnik raka grlića materice i većina seksualno aktivnih žena ga dobije u jednom trenutku. Početkom tridesetih, imunitet žene počinje slabjeti pa su one tada izloženije rizicima. Svakako napravite testiranje čim napunite trideset godina i onda svake tri godine s PAPA testom. U ovom životnom periodu svakako morate kontrolisati i šećer u krvi. Na preglede svake tri godine kako biste na vrijeme uočili opasnost od dijabetesa koji s godinama sve više prijeti.

U četrdesetima

Holesterol. Ako pušite ili inače imate visok krvni pritisak, te ako neko u porodici ili vi sami imate dijabetes i srčane probleme, na preglede svake godine.

U pedesetima

Mamografija. Rizik od raka dojke raste s godinama - najveći je između 50. i 59. godine (u toj grupi jedna na 42 žene će ga sigurno dobiti - taj odnos raste na 1 od 29 žena u starosnoj grupi između 60 i 69 godina). Rano otkrivanje od nemjerljive je važnosti. Kad dođete u ovu starosnu dob, na pregled idite svake dvije godine.

Kolonoskopija. Obavite je kad napunite 50 godina i zatim svakih deset godina. Rizik od kolorektalnog raka je najveći kad pređete ovaj starosni prag.

 

Izvor: metro-portal.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.