Lijek iz voćnjaka - trešnje bolje od aspirina

Trešnje svakako spadaju među omiljenije voće koje s nestrpljenjem čekamo da nam u proljeće zamiriše. Pored toga što su veoma ukusne pune su ljekovitih svojstava, a jedina mana im je što im sezona poprilično kratko traje.

Lijek iz voćnjaka - trešnje bolje od aspirina

Trešnje su vijekovima u narodu poznate kao voće na dobrom glasu, koje ima mnoga ljekovita svojstva, a nedavna naučna istraživanja su to i potvrdila. Tvrdi se čak da smo veoma blizu trenutka kad će nam ih ljekari prepisivati na recept.

Trešnje su veoma bogate antioksidansima, a istraživanja su pokazala da povoljno utiču na prevenciju srčanih bolesti, zdravlje kostiju i ublažavanje bolova. Pored antioksidanata za to su zaslužni i flavonoidi, kojima su trešnje takođe veoma bogate.

Vjeruje se da zbog velike količine antocijanina ovo mirisno voće može da ublaži bolove i da šaka ovih plodova ima bolje djelovanje od jednog aspirina.

Zbog velikih količina bora, magnezijuma i kalcijuma dobre su čuvarke naših kostiju, a zbog visokog udjela vode i malo kalorija pomažu nam pri mršavljenju. Kombinacija anti-ejdžing oksidanata, vlakana vitamina i minerala pročišćavaju nam krv i podižu energiju.

Pored zdravstvenih blagodeti samog ploda i koštice, ljekovita svojstva sadrže čak i peteljke. Od njih možete da napravite čaj, koji će vam olakašati lučenje mokraće i probleme povezane sa bubrežnim kamencem. Jednostavno stavite šaku peteljki u litar ključale vode i ostavite da prokuva dva minuta, pa ostavite da stoji oko 15 minuta. Nakon toga, čaj ocijedite i pijuckajte u malim gutljajima tokom dana.

U Japanu, trešnjin cvijet se smatra nacionalnim cvijetom, a simboliše sreću. Zbog toga, Japanci hiljadama godina njeguju tradiciju “ohanami”, što znači “gledati trešnjin cvijet”, a cvjetanje trešanja u aprilu, za ovaj narod predstavlja veoma važan događaj.

(Haber)

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.