Zatezanje kapaka - najčešća pitanja, prednosti i rizici

Podizanje kapaka jedna je od operacija koja je danas vrlo popularna, kako u svijetu, tako i kod nas. Iako uglavnom za to postoje estetski razlozi, mnoge osobe na ovaj način otklone smetnje u svom vidu i povrate jasan pogled. Radi se o prilično jednostavnom, brzom i zahvatu za koji nije predviđen poseban, ni dug oporavak.

Zatezanje kapaka - najčešća pitanja, prednosti i rizici

Zatezanje kapaka ima mnogo prednosti, ali i određene rizike. Savjetuje se svim osobama da dobro prouče argumente za i protiv ove intervencije, pa tek onda da se podvrgnu poduhvatu ukoliko konsultovanje sa plastičnim hirurgom bude rezultiralo pozitivnim odgovorom za podizanje kapaka. U nastavku teksta dajemo ključne prednosti i argumente za podizanje kapaka, ali i sugerišemo na neke rizike, sa kojima je dobro upoznati se prije sprovođenja samog zahvata.

Prednosti podizanja kapaka

Zatezanje kapaka ima dosta pozitivnih strana, čemu u prilog ide činjenica da se sve veći broj osoba različitih starosnih dobi podvrgava ovoj operaciji. Argument koji kaže da je podizanje kapaka dobro rješenje leži u činjenici da na ovaj način osobe otklanjaju nedostatke – bore oko očiju, mišiće, tkiva i višak masti. Višak tkiva i masti se mogu premjestiti u druge djelove oko očiju ili potpuno otkloniti.

Pored toga, mnoge od pacijenata operacija kapaka dovede do boljeg vida, jer su prethodno spušteni kapci zatvarali djelove oka pa su pacijenti morali da nose naočare za vid iako im vid generalno nije bio oštećen Takođe, radi se o relativno jednostavnom zahvatu kome prethodi razgovor sa estetskim hirurgom, pregledi kod anesteziologa, interniste i prilaganje kompletnih rezultata – EKG, pluća, krvne slike i drugih, prema potrebi.

Operacija kapaka traje kratko, oporavak je uglavnom jednostavan i isti dan se ordinacija, ili bolnica napušta, uz predviđenu terapiju i oporavak kod kuće. Rez koji se pravi ne ostavlja ožiljak, iz razloga što se pravi unutar oka, kapka ili kod trepavica. Najčešće, već sedam dana nakon intervencije osobe se vraćaju svakodnevnim aktivnostima, bez negativnih posljedica.

Rizici i nedostaci operacije kapaka

Iako operacija kapaka danas predstavlja gotovo rutinski zahvat, važno je da se potencijalni pacijenti upoznaju sa nekim rizicima i nedostacima ove intervencije. Prvo, ona može da izazove neke negativne posljedice po vid osobe. Tu se misli na zamućenje vida i veliku osjetljivost na svjetlost koja, ukoliko traje više od 48 časova nakon intervencije, zahtijeva konsultovanje očnog ljekara i estetskog hirurga, kako ne bi došlo do većih komplikacija. Takođe, duže vrijeme od operacije kapaka može se javiti bol u samom oku, kapcima i okolnim djelovima, što može uticati na svakodnevne aktivnosti.

U slučaju da se neki mišići mijenjaju i premještaju, može se javiti njihovo oštećenje, pa će se otežano vršiti otvaranje i zatvaranje oka, što može biti jedna od ozbiljnijih posljedica po zdravlje ljudi. Važno je i konsultovati stručnjake u ovoj oblasti, jer postoje slučajevi da se jave ožiljci i da podizanje kapaka bude sa ovom negativnom pojavom narušeno. Pojave kao što su otoci, crvenilo oko oka, bol, suve oči i svrab najčešće su kratkoročne, ali u slučaju dužeg trajanja, važno je konsultovati se sa ljekarom. Još jedan više nedostatak nego rizik jeste sama cijena. Cijena intervencije podizanja kapaka je više od 2.000 evra za gornji i donji dio, u zavisnosti od same intervencije, što je za standard života u našoj zemlji prilično visoka cifra.

Zatezanje kapaka ima znatnih prednosti i pozitivnih strana za uticaj na ljepotu i vid ljudi. Ipak, važno je razmotriti sve pozitivne argumente, ali i neke rizike koji se mogu javiti, pa tek onda, uz savjetovanje sa stručnjacima, donijeti odluku o podvrgavanju ovom hirurškom zahvatu.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.