Kako riješiti 5 najčešćih problema sa štiklama

Nažuljala peta, bolna stopala ili preuzani kalup... to su problemi sa kojima se suočava svaka vlasnica visokih potpetica.

Kako riješiti 5 najčešćih problema sa štiklama

Ako ste jedna od onih koje popularne cipele sa štiklom nose samo u posebnim prilikama, otkrivamo vam koji su to problemi s kojima ćete se sigurno susresti i kako da ih preduhitrite.

Preuske cipele

Problem preuskih cipela koje se urezuju u kožu može da bude prilično nepodnošljiv. Iako se prirodna koža nakon nekoliko nošenja rastegne i prilagodi vašoj nozi, postoji trik koji će ubrzati postupak. Ulijte običnu vodu u bočicu s raspršivačem pa malo pošpricajte nove cipele. Obujte ih i nosite po kući dok se ne osuše.

Nažuljani jastučići stopala

Zbog štikli s visokim potpeticama prednji dio stopala može da bude vrlo bolan jer je na njemu opterećenje čitave težine tijela. Kako biste ublažili bolove i spriječili nastajanje tvrdog i bolnog žulja na tabanu, upotrijebite silikonske uloške za cipele ili jastučiće za sandale.

Isto tako možete da potražite sunđerasti samoljepljivi uložak koji podsjeća na onaj za kurje oči, odrežite ga u obliku gazišta te zalijepite na prednji dio.

Neodgovarajući pad štikle

Ako je luk, odnosno srednji dio vašeg stopala potpuno u vazduhu i ne dodiruje gazište štikle to znači da ste odabrali pogrešan kalup za vaše stopalo. Iako se ovaj problem ne može riješiti i velika je vjerovatnoća da ćete već nakon prvog nošenja osjetiti bol u stopalima, može se barem ublažiti.


Pokušajte u cipele staviti uložak s pojačanim prednjim dijelom. On će podići vaše stopalo djelimično prenijeti pritisak na prednji dio. Ako pri kupovini cipela osjetite da vam stopalo nije pravilno sjelo u cipelu, radije ih nemojte kupiti i potražite udobniji model.

Znojenje stopala

Ako inače niste skloni pretjeranom znojenju stopala, razlog zbog kog se to događa najvjerojatnije su preuske cipele ili materijal od kog su napravljene. Uska cipela stiska prste na nogama koji se međusobno griju i time pojačavaju znojenje.

Isto tako, materijali koji ne dišu takođe uzrokuju isti problem. Guma i vještačka koža trebalo bi da budu rezervisane za hladne dane dok prirodna koža i platno odgovaraju toplim godišnjim dobima. Ukoliko nosite čarape, neka budu pamučne.

Nažuljala peta

Iako premale i preuske cipele najčešće izazivaju žuljeve i nagnječenja, isto mogu učiniti i one prevelike. Stopalo koje konstantno klizi po cipeli vrlo vjerovatno će nažuljati petu i urezati se u kožu, posebno ako cipele nosite na bosu nogu ili najlonke.

Ali i za ovaj problem postoji rješenje. Na prednji dio cipele (petu) nalijepite već pomenuti komad samoljepljivog sunđerastog uloška ili flaster za kurje oši. On će spriječiti da vaše stopalo slobodno luta po cipeli.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.