Prve disciplinske mjere za opasne klince

Djeci je potrebna sloboda da bi učila i rasla zdravo ali, prije ili kasnije, neophodno je postaviti granice, naročito da bismo obezbijedili njihovu sigurnost. Ograničavanjem njihove slobode i zabranama treba da izbjegnete njihovo povrijedjivanje, a da ipak ne budete mnogo strogi.

Prve disciplinske mjere za opasne klince

Još uvijek je rano da očekujete da dijete razumije zašto mu branite da trči na ulicu kojom prolaze automobili, ili da prinosi ustima šta god mu padne pod ruku. Isto tako je teško predvidjeti posledice njihovog ponašanja, ali poslije dvadesetog mjeseca oni će biti u stanju da razumiju naredbu i da se ponašaju u skladu sa njom. Skoro da će uvijek odreagovati kad odlučno kažete ne ugledavši ga da čini nešto opasno. U ovom periodu dijete ima izuzetnu potrebu da dobije vaše odobravanje, stoga je vjerovatnije da će slijediti vaša uputstva da biste vi pokazali koliko ste zadovoljni njegovim ponašanjem kad čini pravu stvar.

Zapamtite, prijetnje i kažnjavanja su obavještenje djetetu da nije postupilo u skladu sa vašim željama, ali ga pritom ne nauče kako bi njegovo ponašanje trebalo da bude. Ostavljaju samo trag vaše nadmoći i njegove frustracije i nikada neće uspjeti da stvore kod djeteta osjećaj “da je dobro“.

Stroga kažnjavanja i batine su pogrešne i kod male djece daju suprotne efekte od željenih. Prijetnje („ako ne jedeš zvaću doktora“, „ako ne budeš dobar doći će vuk“) predstavljaju vrstu ponašanja koja ne vodi ničemu, osim stvaranja straha i otpora prema odraslima. Dijete će shvatiti da je jedini mogući odnos taj odnos sile: brzo će se navići i odgovoriti vam istom mjerom.

Pogrde i kazne

Ukoliko dijete napravi nešto loše ili opasno prije je potrebno prekoriti ga nego ga kazniti. Ali i prekor mora biti vaspitnog karaktera, nikada previše strog ili nerazumljiv. Cilj je da dijete razumije da to što je uradilo ne treba nikada više da ponovi.

  • Nemojte vikati i prijetiti mu. Izloženo vašem bijesu dijete će se preplašiti, ali će ga brzo proći i više se toga neće ni sjetiti.
  • Pokažite svoju čvrstinu i sigurnost. Vaše ponašanje će ga ubijediti da ste u pravu.
  • Ne protivrečite sami sebi. Ne dajte da vam danas promakne isti nestašluk zbog koga ste se juče ljutili. Ukoliko ne postavite precizne granice vaše dijete neće znati da se orjentiše niti da ih poštuje.
  • Odlučno i smireno mu objasnite zbog čega je to što je uradio pogrešno. Ako je polomio igračku svog malog druga recite mu da je pogriješio i da se tuđe stvari moraju poštovati, ukoliko vam se istrgao na ulici objasnite mu da su ga mogla udariti kola. Važno je da dijete razumije zašto ga grdite. Nema nikakvog smisla da stalno ponavljate „jer si bio bezobrazan“. Nema toga što bi dijete moglo da pogreši, a što bi opravdalo batine ili stroge kazne (stavljanje u mračnu sobu): ovakvi postupci ne samo da nisu vaspitni, nego razvijaju i strahove i srdžbu koji su u osnovi budućeg agresivnog ponašanja.

 

Izvor: Najbolja Mama Na Svetu

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.