Igra je, u stvari, učenje

Igra je, u stvari, učenje

Igranje je jedna od najboljih stvari koje vi i vaša beba možete da radite zajedno. Igra pomaže da beba razvija svoja čula.

Igre za bebe

Pokušajte smisliti jednostavne i zabavne igre s vasom bebom.
- Pravite buku zajedno. Nježno udarajte u lonce i tiganje, pjevajte glasno neku pjesmu ili pravite neke životinjeske zvukove (krava kaze "muuu", kuca kaže ‘’av’’).
- Počnite čitati. Bebe koriste knjige za grickanje, žele da se igraju s njima, otkrivaju nove teksture. Ponekad ih čak i pogledaju, ali kada često čitate zajedno, vaša beba shvata da je knjiga odličan način da provodite vrijeme zajedno.
- Istražujte, ali bezbjedno. Napravite bezbjedna mjesta u vašem domu gdje vaša beba može istraživati i raditi na novim vještinama. Ovo može podrazumjevati sjedenje, puzanje, dizanje uz namještaj, otvaranje ormara i komoda, uzimanje stvari sa poda, bacanje stvari, stavljanje istih u usta i na kraju hodanje.
- Igrajte jednostavne igre. Igre kao sto je skrivalica (pokrijete lice rukama, pa ih sklonite s lica i kazete "bu"), "ovo malo prase"  će nasmijati i zakikotati vaše dijete. One takođe bebi mogu pomoći da uči i razvija razne vještine. Golicajte joj stomačić. Kad je napolju vruće, prskajte se zajedno oko plitke kadice. Napunite malu bocu od soka sa raznim dugmicima, tako da zveckaju. Spisak igara je dug koliko daleko ide vaša mašta.

TV nije preporučljiv za bebe ispod dvije godine. Ako TV već mora da bude uključen, probajte ograničiti vrijeme gledanja na recimo 10 minuta dnevno i to bebi edukativnog programa. (ovo napisati u okvir pastelne boje)

Kada igra počinje?

Igra počinje od rođenja. Kako vaše dijete raste i razvija se, igra se mijenja od igranja sa vama do toga da beba uči kako se igrati sa predmetima i eventualno sa drugom djecom. Pratite bebin instinkt za igru. Ako vaša beba gleda u neki objekat ili igračku, vi možete da pratite šta gleda i onda joj pokazati šta može da radi sa predmetom za koji je zainteresovana. Istraživanja nam govore da je to važno za razvijanje jezika i govora.

Kako djeca uče?

Za bebe je sve novo. Stvari koje mi uzimamo zdravo za gotovo, za njih su novosti. Pustite ih da na svoj način otkriju i dosadu.
Na primjer, vaša beba je upravo uzela zvečku i pomjera ruke. Zvečka zveči i pravi interesantan zvuk. Vaša beba ponovo mrda svoju ruku, zveška pravi zvuk. Tada počinje energičnije da trese ruku i zvečka postaje bučnija. Vaša beba je upravo otkrila jednu uzbudljivu stvar. Otkrila je da kad trese zvečku, proizvodi zvuk. Naucila je da i ona može nesto da uradi i da ima kontrolu nad jednim malim dijelom ovog svijeta.
Ovaj proces otkrivanja i razvijanja podržite tako što ćete uvoditi igračke polako, po jednu s vremena na vrijeme, nakon što vaša beba pokuša da istisne svaku od onih s kojima se igrala. Ovo pomaže njen razvoj, učenje i tehniku zapažanja.

Bebe stvari uče automatski

  • kako zaspati u određeno vrijeme u toku dana ( ovo je zasnovano na njihovom internom tjelesnom satu)
  • kako da dobiju ono što trebaju (a kasnije, ono što žele)
  • kako da jedu
  • kako da dišu na usta, kada im je nos začepljen zbog prehlade.

Istraživanje je jedan od načina na koji beba uči. Vaš je posao da bebi stvorite bezbjedno okruženje. Kada se beba igra u bezbjednom okruženju, ne morate cijelo vrijeme govoriti "ne". (ovo napisatim u pastelni okvir)

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.