Atletsko stopalo – česta gljivična infekcija

Atletsko stopalo – česta gljivična infekcija

Atletsko stopalo je veoma česta gljivična infekcija stopala. Nastaje usljed svakodnevnog nošenja zatvorene i sportske obuće i pojačanog znojenja stopala. Ova infekcija je česta i poslije korišćenja javnih bazena i sauna. Manifestuje se u vidu crvenila, svraba, pucanja kože između prstiju. Nerijetko se infekcija može preneti I na nokte. U tom slučaju su nokti zadebljani, neprijatnog mirisa, a po površini se javljaju bijele pege.

Kako liječiti atletsko stopalo

Čim primjetite simptome atletskog stopala, započnite liječenje. Evo nekoliko efikasnih metoda.

Žalfija redukuje znojenje

Žalfija je vrlo djelotvorna u redukciji znojenja i liječi atletsko stopalo. Može se koristiti za spoljašnju upotrebu (kupka za stopala), kao i za unutrašnju upotrebu (čaj ili začin). Pripremite kupku od žalfije koja redukuje znojenje. Kuvajte oko 100 g žalfije desetak minuta u dva litra vode. Potom, presipajte u dublju posudu u koju ste sipali četiri litra vode. Kada se kupka ohladi, držite stopala 30-40 minuta.

Antigljivični lijekovi pomažu

Za liječenje atletskog stopala primjenjuju se antigljivični proizvodi u obliku krema i tečnosti. Ponekad liječenje uključuje i upotrebu kapsula. Prije primjene antigljivičnog proizvoda dobro operite noge blagim sredstvom bez sapuna. Zatim ih osušite frotirom i nanesite proizvod na zahvaćenu površinu. Nosite pamučne čarape i često ih mijenjajte (bar dva puta dnevno). Možete koristiti i talk ili sprej protiv znojenja. Takođe, obuću i predmete lične higijene ne dijelite ni sa kim.

Bijeli luk liječi atletsko stopalo

Bijeli luk je moćno sredstvo za liječenje gljivica i bakterija. Može se koristiti za spoljašnju i unutrašnju upotrebu. Osim toga, bijeli luk je prirodni antiseptik i jača imunološki sistem. Napravite oblogu tako što ćete samljeti nekoliko čenova bijelog luka. Izručite ih u pamučnu čarapu i obujte je. Ostavite da deluje tokom noći. Ponavljajte postupak narednih šest dana.

Izvor: zenskastrana.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.