Stopala nam šalju 10 važnih poruka o zdravlju

Stopala su najudaljeniji dio tijela od srca i kičme, pa prva bilježe nervne promjene na tijelu. Zbog toga je važno redovno pratiti izgled i osjećaj u njima, te tako spriječiti pojavu bilo kakve ozbiljnije zdravstvene tegobe.

Stopala nam šalju 10 važnih poruka o zdravlju

1. Nedostatak dlačica na nožnim prstima

Iako se većina žena veseli manjku dlačica na nožnim prstima, ono može ukazivati na probleme u cirkulaciji. 'Iznenadna ćelavost znak je da vaša stopala ne dobijaju dovoljno krvi kako bi održali rast dlaka. Postoji mogućnost da srce ne pumpa dovoljno krvi do vaših stopala, pa bi bilo dobro posjetitil ijekara,' kaže dr. Carolyn McAloon iz Udruženja California Podiatric Medication.

2. Grčevi u stopalima

Grč u stopalima uobičajen je problem koji može biti znak nervnih problema, no mnogo češće je pokazatelj dehidracije ili loše prehrane. Svakog dana, a naročito tokom vježbanja, pijte odgovarajuće količine tečnosti, a dobro bi bilo povećati unos hrane sa kalijumom, magnezijumom i kalcijumom.

'Trenutno olakšanje ponudiće vam topla kupka za stopala u kojoj je dobro nožne prste ispružiti u smjeru nosa,' savjetuje američka ortopedica.

3. Ranica koja neće da zaraste

Ranice koje ne zarastaju na predjelu stopala su prilično jasan znak dijabetesa. Visoki nivoi šećera u krvi koji su bez kontrole duže vrijeme mogu dovesti do nervnih oštećenja zbog čega dijabetičari mogu dobiti posjekotine a da ne osjete ikakvu fizičku bol.

'Ranica koja neće da zaraste može biti znak i raka kože. Melanom se može pojaviti bilo gdje na tijelu, čak i između nožnih prstiju, pa uvijek uvrstite i pregled stopala kad idete kod dermatologa,' kaže dr. McAloon.

4. Stopala su vam uvijek hladna

Hipotireoza je najčešći uzročnik hladnih stopala koje je nemoguće ugrijati. Ako imate više od četrdeset godina, moguće je da imate lijenu štitnu žlijezdu. Ova bolest može izazvati i gubitak kose, vrtoglavice, naglo povećanje težine, ali i depresiju. Jednostavni nalazi krvi mogu pokazati treba li vam terapija.

5. Povećanje nožnog prsta

'Naglo povećanje nožnog palca koje je crveno, nadraženo i oteklo treba hitnu medicinsku pomoć,' kaže američka doktorka. Tipični uzročnici za ovu boljku su giht, infekcije, upalni artritis ili neka fizička povreda.

6. Utrnuli prsti ili djelovi stopala

Utrnuće oba stopala najčešće je znak dijabetesa, hroničnog alkoholizma ili nuspojava hemoterapije. Ipak,  ako utrnuće osjećate samo u jednom stopalu, moguće je da je uzrok ukliješteni živac u stopalu, gležnju ili leđima, koji pak može biti izazvan nošenjem neodgovarajuće obuće.

7. Neprijatni čukalj

Koštana izraslina na zglobu kod početka nožnog palca nije posljedica nošenja visokih štikli. Naprotiv, riječ je o genetskom deformitetu stopala koje se može pogoršati nošenjem neodgovarajuće obuće. Jedini način da neugodni čukljevi isprave, jeste podvrgavanje operaciji.

8. Bol u peti

Plantarni fasiitis ili sindrom prenaprezanja najčešći je uzročnik snažne boli u peti. Obično se pojavljuje u trenutku kad ustajete iz kreveta ili se dižete sa stolice. Pogoršati ga može nošenje preuske ili neodgovarajuće obuće, te zanemarivanje laganih vježbi za istezanje mišića.

9. Perutanje i svrbež stopala

Ako osjećate svrabež, a koža vam je ljušti, vjerojatno imate gljivičnu infekciju koja se može izliječiti odgovarajućom kremom te održavanjem redovne higijene stopala. Uzročnik neugodnog svrabeža može biti i kožno oboljenje poput psorijaze, koje se može odrediti pregledom kod ljekara.

10. Žuti nokti

Promjena boja nokta na nožnim prstima ponekad je znak starenja, a ako je popraćena i s 'listanjem' nokta te lakom lomljivošću upućuje na pojavu gljivične infekcije, koja se može liječiti kremom. Žutilo se pojavljuje i kod žena koje mjesecima lakiraju nokte bez predaha.

 

Zadovoljna.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.