A-B-I-P-P je abeceda raka kože. Naučite je!

Vaša koža je najveći organ na tijelu i zaista puno toga treba da trpi. Modrice, opekline, plihovi i posjekotine – naša koža se sama liječi i čuva naše unutrašnje organe.

A-B-I-P-P je abeceda raka kože. Naučite je!

Sitne promjene na koži poput bradavica, pjega i mladeža vjerojatno ne izgledaju kao nešto oko čega bi trebalo da se brinemo– i uglavnom nisu. Ali ipak, oni mogu biti znakovi da nešto nije u redu. Važno je da znate kako da prepoznate kad  sa vašim mladežom nešto nije u redu.

Upoznajte abecedu raka kože.

A za Asimetriju

Normalni benigni madež, prikazan na slici lijevo bi trebalo da bude poprilično simetričan. Obje strane izgledaju otprilike isto. U slučaju melanoma, kanceroznog madeža, postoji tendencije nepravilnog oblika, kao što je mladež prikazan na slici desno.

B za boju

Posmatrajte boju svojih mladeža. Normalan, bezopasan mladež je obično jedne boje i ima jednu izbočinu. Melanom se može identifikovatii dijelimično zbog svojih boja i nijansi. Neujednačena boja može biti znak da imate nešto zloćudno.

I za ivice

Mladeži koji nisu kancerogeni imaju glatke rubove. Njihovi obrisi su često jasno definisani. Melanom s druge strane, često ima nejasne i neravne granice. Oni često nemaju jasan oblik.

P za prečnik

Benigni madeži su često mali, ne veći od gumice na olovci. Ako primijetite da vam mladež raste, to može biti znak melanoma i ljekar treba da ga ispita.

P za promjene

Pratite bilo kakve promjene na normalnom madežu. Promjene u veličini, boji i obliku su sve znakovi. Ako vidite da se mladež iznenada počinje mijenjati, posjetite odmah ljekara.

 

pucajodzdravlja.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.