Pomozite prijateljici koja je u postporođajnoj depresiji

Pomozite prijateljici koja je u postporođajnoj depresiji

Žene koje nemaju djecu vjerovatno ne vjeruju da posporođajna depresija stvarno postoji. Prilično je stvarna i ženu može dovesti u vrlo očajno i poražavajuće stanje. Sada nećemo pričati o tome šta treba da uradite ako vi dođete u tu situaciju, nego ćemo vam dati neke savjete šta treba da radite i kako da pomognete, recimo prijateljici, da se izbori sa postporođajnom depresijom. Novopečenim majkama u tim momentima treba jako puno podrške.

8. Aktivirajte je
Povećanje fizičke aktivnosti je odličan način da se smanje tenzije i ublaži efekat postporođajne depresije. Povedite svoju prijateljicu u šetnju. Bebu u kolica i pravac park ili neki soping centar za slučaj da je vrijeme loše. Imaćete priliku da u isto vrijeme i razgovarate i vježbate, jer naravno da je uvijek ljepše vježbati u društvu.

7. Ponudite se da pripazite na bebu
Ako znate sa djecom i ako imate iskustva, zašto ne biste svojoj prijateljici ponudili slobodno veče. Možda bi ona i njen dragi željeli ponovo iskusiti čari romantičnog izlaska u dvoje. Izlazak na večeru bi mogao biti manje stresan ako beba nije u ''pratnji''. A možda bi vašoj prijateljici dobro došlo i neko vrijeme samo za nju, da bude sama sa sobom. Pomozite joj u tome i ako imate mogućnosti, družite se ponekad sa njenom bebom.

6. Pobrinite se da se hrani zdravo
Pravilna ishrana je takođe važna u postpartalnom periodu i pomaže u sprječavanju postporođajne depresije. Ako vaša prijateljica jede brdo nezdrave hrane, znači da ne uzima dovoljni hranljivih materija. Preuzmite s vremena na vrijeme na sebe zadatak da joj spremite neki zdrav obrok, jer ako joj je to prva beba, trebaće joj vremena da se organizuje i uskladi kuvanje i brigu za svoje novorođenče.

5. Često je zovite telefonom
Održavanje kontakta sa prijateljicom daće joj do znanja da vam je stalo i da se brinete za nju. Telefonski pozivi će joj dati i šansu da priča o stvarima koje je brinu. Možda će vam biti komplikovano da prosudite u koje vrijeme ćete da je zovete, obzirom da ne želite da joj smetate kad ona i beba odmaraju. Zbog toga pitajte svoju prijateljicu kada bi bilo dobro vrijeme za poziv, a onda joj se javljajte kad god možete.

4. Otkrijte šta je potrebno vašoj prijateljici
Ponekad treba da pitate, da biste saznali šta joj treba najviše od svega. Možda je to samo neka posebna užina, ali joj je glupo da vam traži da joj to donesete. Možda joj je samo potrebna komedija koja će je oraspoložiti ili prosto da ste vi tu da je nasmijete. Dakle, pitajte je šta joj je najpotrebnije i obezbijedite joj to ako ste u mogućnosti.

3. Ugađajte joj kad god možete
Svi mi volimo da nam se s vremena na vrijeme ugađa i da nas razmaze. Ne morate otrčati u prvi spa i svojoj prijateljici donijeti poklon vaučer, ali je možete razmaziti i na druge načine. Fina masaža stopala dok ona doji dijete će joj i te kako goditi. Ponuda da joj spremite neko omiljeno jelo ili da umjesto nje odete u nabavku namirnica za kuću, takođe se smatra ugađanjem, pogotovo ako je vaša prijateljica ta koja uglavnom vodi brigu o nabavci namirnica i kuvanju u kući.

2. Pomozite joj da dobije medicinsku pomoć ako joj je potrebna
Često postporođajna depresija crpi i odnese sve ono pozitivno kod žene i jedino medicinska pomoć može riješiti neke stvari. Ako primjetite da vaša prijateljica tone u sve dublje stanje depresije, možda ćete morati skupiti svu svoju snagu da biste je natjerali do određene medicinske ustanove. Ne čekajte da vam prijateljica da svoj pristanak i da se dogovorite, nego razgovarajte sa njenim najbližima ili se čak obratite prijateljicinom doktoru.

1. Dajte joj do znanja da ste za nju dostupni non stop
Poruku sa vašim telefonskim brojem stavite odmah do telefona u prijateljičinoj kući. Dajte joj do znanja da ste uvijek tu za nju, u bilo koje doba dana ili noći. Osjećaj da može računati na vas u svakoj situaciji, učiniće da se vaša prijateljica osjeća puno bolje.

Svake godine stotine hiljada žena pati od postporođajne depresije. Nije dobro da žene same prolaze kroz tu situaciju. Tada im je najpotrebnija podrška i neke sitnice koje vama možda ne znače ništa, ženama u postporođajnoj depresiji čine se kao propast svijeta.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.