Sušenje veša na radijatoru: Ni slučajno!

Mnogi u hladnim danima nemaju drugog izbora nego da veš suše unutar svoja četiri zida, na radijatorima ili za to predviđenim stalcima. Ali, ova navika mogla bi vas koštati zdravlja kad su u pitanju problemi u vezi sa disajnim sistemom.

Sušenje veša na radijatoru: Ni slučajno!

Škotski istraživači s Arhitektonskog fakulteta Mackintosh ustanovili su da mnogi domovi u Škotskoj imaju previše vlage, a upravo je sušenje veša u stanovima odgovorno za čak 30 odsto te vlage.

Tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imalo je velik nivo vlage koja svaki dom pretvara u bogato rasplodno tle za grinje i povećanu koncentraciju plijesni.

Ukupno 87 odsto domaćinstava Glazgovu, u kojem je studija sprovedena, suši veš u kući po hladnom vremenu, od kojih dvije trećine njih odjeću suši na radijatoru. To povećava nivo vlage u domu za 30 odsto onih dana kada se veš suši, odnosno za 15 odsto za vrijeme ostalih dana. Stručnjaci su zaključili da su manji, dobro izolovani domovi prave klopke za vlagu.

Plijesni izazivaju bronhitis, alergije i slične respiratorne probleme

Udisanje spora plijesni može uzrokovati upalu, uglavnom kod osoba oslabljenog imuniteta ili može dovesti do alergijskih reakcija, pogotovo astme, jer imunitet reaguje na spore kad ih identifikuje u gornjim disajnim putevima i sinusima. Simptomi infekcije plijesnima uključuju kašljanje, neprestani umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolje ili mučninu.

 

magazin.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Palenta za gurmane

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.