Oprezno prilikom kupovine namirnica u ljetnjem periodu

Kako da znate da li su namirnice svježe

Na visokim temperaturama bakterije u hrani se brzo razvijaju i veoma je važno da obratite pažnju na to koliko su namirnice svježe. Voće i mliječni proizvodi i u frižideru mogu da se pokvare, a najveća opasnost preti od salmonele u mesu i jajima.

Oprezno prilikom kupovine namirnica u ljetnjem periodu

Uvijek kupujte sezonsko voće. Ne samo da je zdravije, već je i mnogo ukusnije. Ne pretjerujte sa količinom, kupujte manje, ali češće kako biste ga konzumirali u besprijekorno svježem stanju. Prije nego što voće odložite u frižider, prekontrolišite da li ima pokvarenih ili oštećenih plodova i odmah ih bacite.

Potrudite se da jabuke uvijek držite dalje od ostalih namirnica jer ako su blizu, kiselina u njima uzrokuje truljenje.

- Povrće je izdržljivije od voća, ali i ono teško podnosi tople dane. Zeleniš je posebno ugrožen kad je sparno. Zato bi spanać, blitvu, brokoli, grašak, zelenu salatu i začinske biljke trebalo da upotrebite što prije.

- Svježu ribu prepoznaćete po sedefastoj nijansi, vlažnoj koži, bistrom oku i tvrdom stomaku. Najbolje je da je u ljetnjim mjesecima kupujete direktno od ribolovaca ili zaleđenu.

- Meso je čest uzročnik zdravstevnih tegoba u ljetnjim mesecima, izbjegavajte roštilj, a svježe meso kupujte na prometnim mjestima. Osim boje, obratite pažnju i na njegov miris.

- Kroz poroznu ljusku jajeta bakterije lako prodiru, zato ih kupujte u prodavnici i uvijek obraćajte pažnju na datum koji se nalazi na pakovanju. Kada razbijete jaje, pomirišite žumance. Ukoliko ima neprijatnu aromu, odmah ga bacite.

- Mliječni proizvodi takođe mogu da budu opasni i ukoliko stoje van frižidera kvare se čak i kada su neotvoreni. Osim toga, načeto mlijeko i pavlaka u frižideru ostaju svježi samo nekoliko dana tokom ljeta, dok preko zime mogu mnogo duže da izdrže. Kiseo ukus je siguran znak da mliječni proizvodi više nisu ispravni.

(Novosti)

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.