Cvijeće u žardinjerama i viseći vrtovi učiniće vaš balkon jedinstvenim!

U vrelim ljetnjim danima sjenovite bašte su prava blagodet, ali ako niste od srećnika koji uživaju u njima, ne očajavajte. Dovoljno je da imate malo prostora u vidu terase, balkona ili lođe koji ćete dobro osmisliti i pretvoriti u svoju prirodnu oazu. Evo par savjeta kako da to izvedete na najbolji način.

Cvijeće u žardinjerama i viseći vrtovi učiniće vaš balkon jedinstvenim!

Cvijeće za terase na sunčanoj strani 

Ako je vaša terasa na sunčanoj strani, vjerovatno većinu vrelih letnjih dana u svom domu provodite sa spuštenim roletnama. Ipak, ako postavite cvijeće za terase koje voli sunce, napravićete mnogo ljepšu mikroklimu. Za osunčane terase preporučuju se petunija, surfinija, kadifica, ageratum, lobelija, muškatla, verbena, prkos, salvije, niske dalije, begonija semperflorens, dragoljub, lotus...

Manje poznate vrste jednogodišnjeg cvijeća koje se može gajiti kao cvijeće za terase na suncu i u polusjenci su: nemecija, mimulus, sutera, čašica, godecija, sanvitalija, slamnati cvijet, zlatni mak, a od višegodišnjih vrsta: lantana, ruža, vanila, viseća muškatla, bugenvilija, hibiscus ili juka. Puzaviće mogu vašoj terasi donijeti potpuno neočekivani izgled i djelimično zaklon od sunca. Zasadite klematis, ladolež i mirisni grašak.

Cvijeće za terase u polusjenci i sjenci

U polusjenci ili sjenci, kao cvijeće za terase uspijevaju lobelija, ukrasna koprivica, kadifice, lijepi jova, zjevalica, noćna frajla... Od višegodišnjih vrsta to su veoma lijepi primjerci većih cvjetova, kao što su: hortenzija, hosta, fuksija, astilba, geranijum, bršljan, gomoljaste begonije, engleska muškatla.

Izbor žardinjera i viseći vrt

Uobičajeno je da se cvijeće za terase samo poređa po podu, ali monotonija može biti razbijena ako se postave viseće saksije pričvršćene na bočni zid ili plafon. Idealno viseće cvijeće za terase je: surfinija, begonija pendula, minđušica, lotus, prkos, dragoljub, verbena, viseća muštakla, hedera, asparagus, ali i jestive viseće jagode.

Balkonski sandučići, odnosno žardinjere i posude za cvijeće izrađuju se u više veličina, oblika i boja, i od raznih materijala. Najbolje je da posude u kojima se sadi cvijeće budu dugačke od pola metra do metar, dok širina treba da bude 20 cm, a dubina najmanje 20 cm. Takođe, neophodno je i da imaju otvore za odvod vode. Ukoliko to nije slučaj, napravite ih sami. Sadnice nemojte saditi pregusto, ostavite razmak makar u širini šake. Biljke koje brzo rastu, na primjer surfinija, zahtijevaju mnogo mjesta. Prije sadnje zalijte rasad i provjerite da li žardinjere imaju rupe za oticanje vode. Preporučljivo je da dno žardinjere ispunite sitnim šljunkom ili hidrokulturom. Kada sadite cvijeće, žardinjeru napunite zemljom do polovine i dodajte osmokotno đubrivo. Za sadnju iskopajte rupu, stavite biljku, pa potom utisnite zemlju okolo i dobro zalijte. Zasađene biljke se zalivaju svakodnevno, a tokom vrelih ljetnjih dana i dva puta dnevno, ujutru i uveče. Zalivanje se vrši mlakom vodom koja je odstajala da bi hlor ispario. Precvjetale cvjetove uklanjajte da bi se formirali novi, a biljke jednom nedjeljno prihranjujte. Ukoliko je vrijeme izuzetno toplo, više puta u toku dana kvasite pod balkona, vodeći računa da pri tome ne isprskate biljke.

Na svijetlijim ili sivkastim zidovima najbolje će izgledaju tamnozeleni sandučići. Potpuno bijeli zidovi izgledaće bolje uz plave žardinjere i jarke boje cvijeća različitih boja ili žuto-crvene kombinacije. Uz mrke zidove najbolje idu bijeli sandučići sa nježnožutim, narandžastim ili crvenim cvijećem, ali i nježne nijanse ljubičaste ili ružičaste.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.