Prirodni ljekovi za alergiju

S obzirom da ne postoji baš mnogo efikasnih sredstava protiv alergije, nije loše znati koji prirodni ljekovi za alergiju mogu bar u nekoj mjeri spriječiti ili ublažiti simptome alergijskog rinitisa.

Prirodni ljekovi za alergiju

Alergija se javlja kao posljedica pogrešnog reagovanja imunog sistema na određene materije koje same po sebi ne predstavljaju realnu opasnost po zdravlje. Zbog čega je to tako, često se može samo nagađati. Takođe, nerijetko se dešava i to da osoba, pored laboratorijskih analiza nije potpuno sigurna na šta je konkretno alergična. Bilo kako bilo, alergijska reakcija obično se ispoljava u vidu upale koja zatim prouzrokuje osip, svrab, peckanje, crvenilo kože ili očiju, kijavicu, kašalj pa čak i astmu.

Ljudski organizam može ispoljiti alergiju na gotovo sve što se nalazi u prirodi, ali ipak je ubjedljivo najrasprostranjeniji takozvani sezonski alergijski rinitis koji prouzrokuje alergija na polen (cvjetni prah) u vrijeme cvjetanja biljaka, a manifestuje se kao upala nosne sluznice.

Kao prvo, za suzbijanje alergije potrebna su blokirajuća antitijela koja se stvaraju unošenjem malih doza alergena koji izaziva alergiju. Savremana medicina sprovodi ovu imunoterapiju injekcijama kako bi osoba pri narednom dodiru sa alergenom imala manju alergijsku reakciju. Slično tome, prirodna imunoterapija tj. prirodni lijek za alergiju na polen može biti svakodnevno konzumiranje jedne kašike meda i to nekoliko nedjelja prije cvjetanja biljaka. Objašnjenje leži u tome što se u medu nalaze i male kolice polena koje mogu blagovremeno pripremiti organizam na susret sa alergenom i ublažiti reakciju organizma.

Ukoliko do alergije ipak dođe za ublažavanje simptoma poželjno je uzimati što više namirnica bogatih vitaminom C. Pri tom nije loše znati da jabuke, crni luk i zeleni caj pojačavaju efekte C vitamina.

Crni i bijeli luk snaže imunitet organizma pa mogu ublažiti lučenje sekreta iz nosa i alergijsku kijavicu. U posljednje vrijeme u Španiji kao prirodni lijek za alergiju sve se više preporučuje hladno cijeđeno ulje od crnog luka.

Žen sen isto tako podiže imunitet pa nije loše popiti dnevno po jednu šolju čaja od ove biljke.

Za eliminisanje polena u nozdrvama dobro je ispirati nosne šupljine vodom u kojoj je rastvoreno malo morske soli.

Na kraju ne zaboravite da za suzbijanje simptoma alergijskog rinitisa može pomoći i inhalacija toplim čajem od žalfije i kamilice, a efekti mogu biti još bolji ukoliko se u čaj doda i nekoliko kapi esencijalnih ulja ruzmarina i eukaliptusa.

 

priroda-leci-sve.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.