Ljekovita svojstva iglica (zinzule, žižule, kineske urme...)

Ljekovita svojstva iglica (zinzule, žižule, kineske urme...)

Iglice su porijeklom je iz Kine gde se gaje više od 4 000 godina i predstavljaju vodeću voćnu vrstu. To je listopadni grm visine do 9m. Dugovječna su voćka i živi do 200 godina.

Plod je jajasta centimetar i po duga crvenkasto smeđa mesnata koštunica prosječne težine 10 grama. Meso ploda je zelenkasto – žućkasto ili krem boje. Sočno je, a kod nekih sorti malo brašnjavo, slatkog ukusa i prijatne arome.

Koristi se za liječenje:

1. Bolesti srca
2. Bolesti jetre
3. Bubrega
4. Mokraćne bešike
5. Disajnih organa

Zreli plodovi sadrže oko 65 % vode, i 30 – 35 % suvih materija, 13 – 30 % šećera.

Bogata je mineralnim solima posebno: kobaltom, jodom, gvozđem. Pored toga sadrži i veliku količinu raznih vitamina. U prosjeku sadržaj vitamina C se kreće 250 – 800 mg, što znači da iglice zauzimaju, poslije šipka, drugo mjesto po sadržaju vitamina C.

Iglice su tražene i u savremenoj farmaceutskoj industriji za proizvodnju ljekova i ljekovitih čajeva. Među ljekovitim biljkama koje naučnici istražuju kao djelotvorne u borbi protiv tumora, su i plodovi iglica.

Plodovi se koriste svježi, suvi, konzervirani, kandirani, i prerađeni u kompot, džem, marmeladu, slatko, pire, sok, sirup, rakiju i liker. Koriste se i za proizvodnju brašna, od kojeg se pravi specijalni ljekoviti hlebl.

Čaj protiv pritiska

Čaj reguliše krvni pritisak,i sprema se od 50 gr plodova. Pije se 3 puta dnevno 2 – 3 nedjelje.
Pritisak se moze smanjiti i svježim ili suvim plodovima. Tokom 2 – 3 nedjelje uzima se po desetak plodova 3 puta dnevno.


Bilje i zdravlje

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.