Ako imate ove simptome, vašem organizmu nedostaje kalijum

O njemu se ne priča puno, ali bi trebalo. Kalijum je neophodan za pravilno funkcionisanje nerava i zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ovu hranjivu materiju možete naći u mnogobrojnim ukusnim namirnicama (dinja, banana, bijeli pasulj, avokado), ali čak iako unosite preporučenih 4 700 mg dnevno, još uvijek postoji šansa da imate manjak kalijuma u organizmu. Zašto? Što više soli unosite to vaše tijelo više kalijuma luči.

Ako imate ove simptome, vašem organizmu nedostaje kalijum

Nekada je teško primijetiti da ga nedostaje u organizmu, ali ukoliko imate neki od sljedećih znakova upozorenja, provjerite sa doktorom da li je u pitanju nedostatak kalijuma.

Konstantni umor

Svakoj ćeliji vašeg organizma potrebna je određena količina kalijuma kako bi ona pravilno funkcionisala. Nedostatak kalijuma može rezultirati konstantnim umorom. Ukoliko dovoljno spavate, ali ste i dalje umorni, nedostatak kalijuma bi mogao biti jedan od uzroka za takvo stanje.

Visok krvni pritisak

Kalijum pomaže opušanje krvnih sudova, a kada ga u organizmu nema u dovoljnim količinama, krvni sudovi mogu postati suženi usljed čega dolazi do povećanja krvnog pritiska.

Konzumiranje prerađenih namirnica

Konzumiranje prerađene hrane sigurno snižava nivo kalijuma u organizmu jer takve namirnice sadrže veoma visok nivo soli (mesne prerađevine, čips, gotovi obroci itd).

Grčevi i bol u mišićima

Kalijum je veoma bitan za normalne kontrakcije mišića pa, kada ga nema u dovoljnim količinama u organizmu, često dolazi do grčenja i bola u mišićima.

Preskakanje srca

Zaista je zastrašujuće kada srce požne da, bez očiglednog razloga, preskače ili ubrzano “lupa”. Na to mogu uticati mnogobrojne stvari, a nedostatak kalijuma jedna je od njih.

Vrtoglavica

Velik pad nivoa kalijuma u organizmu može usporiti rad srca do te mjere da se osjećate kao da ćete pasti u nesvijest. To nije uobičajeno i mnogi drugi faktori mogu biti uzrok, ali ako ovo doživite što prije se obratite doktoru.

Konstipacija

Zvuči ludo, ali nizak nivo kalijuma usporava druge tjelesne funkcije, a vaš probavni sistem nije izuzetak. Nadimanje i grčevi u stomaku mogu se, takođe, pojaviti. Naravno, nedostatak kalijuma nije jedina stvar koja na to može uticati.

Peckanje i utrnulost

Kalijum je neophodan za zdravlje nerava te njegov nedostatak može uticati na pojavu peckanja i utrnulosti ruku i nogu.

 

minimagazin.info

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.