Evo zašto je kozmetika po vrućini opasna!

Prema riječima dermatologa, pojedini sastojci parfema i dezodoransa često su fotosenzitivni, što znači da nakon izlaganja suncu mogu izazvati burne reakcije na koži.

Evo zašto je kozmetika po vrućini opasna!

Crvenilo, plikovi i pigmentacije kože mogu da budu posljedica korišćenja kozmetike tokom ljetnjih vrućina. Prema riječima dermatologa, pojedini sastojci parfema i dezodoransa često su fotosenzitivni, što znači da nakon izlaganja suncu mogu izazvati burne reakcije na koži.

Pošto se većina osoba ipak teško odriče kozmetike čak i na visokim temperaturama, važno je znati njenu pravilnu upotrebu. Dermatolozi savjetuju izbjegavanje dezodoransa u spreju i korišćenje kozmetike uljane strukture, koja znatno manje iritira kožu.

- Dezodorans u spreju treba zamijeniti stikom, koji ima nešto blaži sastav - kaže dermatolog Jelena Filipović. - Umjesto rasprskavanja direktno na kožu, parfeme je bolje stavljati na kosu ili djelove tela pokrivene odjećom.

Osim mirisa, treba biti pažljiv i prilikom odabira adekvatne šminke, koja treba da bude lagana i kvalitetna kako ne bi uzrokovala pojavu akni.

- Uzrok zapušenih pora može biti šminka - kaže dermatolog Jelena Filipović. - Na velikim vrućinama, tonirana krema je bolji izbor od pudera. Ukoliko ipak nanosite puder, gledajte da bude sa zaštitnim faktorom.

Sunčanje u kombinaciji sa kozmetikom na koži može dovesti do proširenja kapilara i trajne pigmentacije. Ukoliko ponekad nismo u mogućnosti da izbjegnemo direktnu izloženost suncu, važno je redovno nanositi kremu sa zaštitnim faktorom i time smanjiti štetan uticaj UVA, UVB i IR-a zračenja.

Izvor: Novosti.rs

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.