Ljubavni savjeti - kada je u redu da ih udijelite?

Sigurno ste više puta u toku svog života bile u situaciji da posmatrate neki par i razmišljate o tome kako biste se vi na njihovom mjestu ponašali potpuno drugačije.

Ljubavni savjeti - kada je u redu da ih udijelite?

Na primjer, posmatrajući svoju koleginicu sa posla i njenog partnera, možda vam je kroz glavu proletjela misao poput ove: ,,Oni treba da porade na svojoj komunikaciji”, ili ,,Nikad ne rade nikakve zajedničke aktivnosti, to nije znak srećne veze”.

Možda ste u pravu.

Ali pitanje koje se postavlja je:

Da li je vaš zadatak da im kažete ono što mislite i kada su ljubavni savjeti poželjni?

Stvar je u tome da ljubavni savjeti nisu loši sami po sebi, ali niko ne voli kada im se drugi miješaju u vezu i govore šta treba da rade. Posebno kada su u pitanju osjetljive teme kao što su partnerski odnosi. Znate i same da su zaljubljeni ljudi zaslijepljeni i da često ne vide mane sebe i partnera kao ni slabe tačke svoje veze.

Zamislite sljedeću situaciju:

Dali ste dobronamjerni savjet svojoj prijateljici o tome kako bi ona i muž trebalo češće da izlaze sami, bez svoje djece i da češće rade stvari zajedno. Ona vam se nasmiješila i zahvalila na savjetu, ali u sebi je pomislila kako previše zadirete u privatnost i sjetila se svih onih poslovnih putovanja na koja ste vi u prošlosti išli bez svog partnera.

Ono što vi niste znali je da prijateljica i njen muž mnogo rade i štede novac kako bi što prije isplatili kredit. Nakon što oboje dođu s posla i smjeste djecu na spavanje, premoreni su i najviše vole da provedu mirno veče uz knjigu ili epizodu serije. To predstavlja njihovo kvalitetno provedeno zajedničko vrijeme i činjenica da ne izlaze na večere ili žurke ne znači da je njihov brak u krizi.

Nakon ovog primjera uviđate da dijeljenje ljubavnih savjeta nije uvijek poželjno, jer ne možete nikada imati kompletan uvid u to šta se dešava iza nečijih zatvorenih vrata i koji su nečiji motivi za činjenje ili nečinjenje stvari.

Kada ne treba dijeliti savjete?

Savjete generalno ne treba dijeliti ukoliko vam ih niko nije tražio. Postoje situacije kada mnogi osjete potrebu da udijele savjet i pokušaju da nađu rješenje tuđeg problema onda kada baš ne bi trebalo to činiti. Evo koje su situacije u pitanju.

Kada je osoba vidno uznemirena.

Ukoliko vam bliska osoba priča o bolnom raskidu koji se desio skoro i vidite da je uznemirena i emocionalno nestabilna, nemojte pokušavati da joj nudite racionalna rješenja problema i ljubavne savjete iz svog iskustva.

U situacijama poput takve, ono što će osoba najviše cijeniti je da budete uz nju, saslušate je, utješite i zagrlite, eventualno odvedete na sladoled.

Kada osoba ponavlja iste riječi i obrasce ponašanja.

Ovo je još jedna situacija u kojoj se treba suzdržati od davanja ljubavnih savjeta. Ako se osoba vidno iznervira kada pokušate da joj date savjet, to je znak da ona taj savjet ne želi.

Primjera radi, skrenuli ste pažnju prijateljici da smatrate da nešto što joj je partner već više puta uradio nije u redu i da je znak nepoštovanja, a ona se uvrijedila i sada vam ponavlja kako nju partner voli i opravdava njegove postupke. Jasno je da ne želi savjet i da je vrijeme da promijenite temu i pustite je da sama rješava svoje probleme.

Kada to radite zbog sebe.

Htjele to da priznate ili ne, nekada se sigurno desi da imate potrebu da udijelite nekome savjet samo kako biste se osjetile kao dobre i empatične osobe.

Koliko god vaše namjere možda bile dobre, treba da osvijestite da li je savjet koji planirate da date osobi koja pati zaista u njenom najboljem interesu ili samo osjećate da bi u tom trenutku trebalo izgovoriti nešto utješno tek reda radi.

Kada niste sigurni - pitajte da li je u redu da udijelite ljubavni savjet

Kada niste sigurni da li će se osoba uvrijediti ukoliko joj udijelite ljubavni savjet, najbolje je da je fino upitate da li je njoj u redu da iznesete svoje mišljenje o nekoj temi.

Ukoliko ste učesnik u razgovoru i osjećate potrebu da iznesete svoje mišljenje, prije nego što to učinite možete reći stvari poput ,,Izvini što se miješam ali voljela bih da čuješ moje mišljenje o temi…” ili ,,Nadam se da se nećeš naljutiti ukoliko ti kažem šta bih ja na tvom mjestu uradila”, i slično.

Na taj način ćete ispratiti govor tijela i reakciju sagovornika i zatim, ukoliko vam da zeleno svjetlo, iznijeti svoj savjet ili mišljenje.

Izuzeci

Izuzeci od svih ovih pravila su situacije u kojima su u pitanju osobe koje su vam zaista bliske, a problemi ozbiljni, te ste zabrinuti za njih. Na primjer, ukoliko primijetite da se prijateljica veoma promijenila otkad je u vezi…

Ukoliko se povukla u sebe, zapustila, ili ste možda primijetili tragove fizičkog nasilja u vidu modrica ili posjekotina, trebalo bi odmah reagovati. U tom slučaju je potrebno razgovarati sa njom i podstaći je da vam se otvori kako biste mogli da joj pomognete i ukažete na toksične i potencijalno opasne posljedice njene veze.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.