Optička iluzija, pokazatelj sposobnosti kontrole uma ili nešto treće?

Optička iluzija, pokazatelj sposobnosti kontrole uma ili nešto treće?

Šta vidite?

 

Na slici iznad vidite siluetu žene koja se okreće oko svoje ose. U kom pravcu se ona okreće? Možda ćete se iznenaditi, ali moguće je da vidite da se kreće u pravcu kazaljke na satu i suprotno. Kako? Iako to nekim ljudima može predstavljati napor, najvjerovatnije možete da je "preusmjerite", odnosno da u jednom trenutku počne da se okreće suprotno od prvobitnog pravca. Pokušajte da se fokusirate na figuru, a onda trepnite. Moguće da ćete nakon treptaja primijetiti da se okreće u drugom smjeru. Ako ovo ne da rezultat, pokušajte da se fokusirate na određenu tačku na figuri i sačekajte minut-dva.

Kako ova iluzija radi?

Neposredno nakon nastanka ove iluzije (njen tvorac je Nobuyuki Kayahara) na internetu su osvanuli brojni psiho testovi u kojima je ona korišćena kao pokazatelj dominacije lijeve ili desne hemisfere mozga. U stvarnosti, iluzija siluete koja se okreće u vezi je bistabilnom percepcijom u kojoj dvoznačna dvodimenzionalna figura može biti posmatrana iz dvije različite perspektive. Zbog nepostojanja treće dimenzije naš mozak pokušava da konstruiše prostor oko figure.

Slične iluzije su lice-vaza iluzija i Neckerejeva kocka.   

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Gušće trepavice

RECEPT
DANA

Punjene pileće šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.