Oprema za teretanu: Šta je sve potrebno za efikasan trening?

Oni koji su redovni vježbači i zaljubljenici u fizičku aktivnost znaju šta je to potrebno da bi svoju omiljenu aktivnost na otvorenom ili u zatvorenom prostoru obavili efikasno. Za početnike koji su se time bavili samo povremeno, rekreativno ili nikada, savjeti su svakako dobrodošli.

Jedna od najpopularnijih i najpoznatijih vidova vježbanja, osim klasične šetnje i trčanja, jeste onaj koji se odvija u teretani. Početna motivacija za odlazak i volja mogu brzo da ispare, ali ne i za one koji su donijeli čvrstu odluku da u svoj život uvedu promjene.

Evo par savjeta kako da početnici svoje vježbanje učine lagodnijim, prijatnijim pa samim tim i efikasnijim uz pomoć adekvatne opreme što će svakako uticati i na motivaciju za istrajnost u tom procesu.

Oprema za teretanu: Šta je sve potrebno za efikasan trening?

Adekvatan ranac ili sportska torba

Krenimo od opreme za teretanu bez koje se takoreći ne bi moglo. To je ranac ili sportska torba u koju će se spakovati sve što je potrebno.

Ako nakon fakulteta ili posla idete na trening onda ranac ili sportska torba mogu biti idealno mjesto za pakovanje potrebnih stvari za presvlačenje, kao i drugih neophodnih stvari koje želite da ponesete.

Obratite pažnju na veličinu i kvalitet kada obavljate ovu vrstu kupovine. U direknoj vezi sa tim je i količina stvari koje u torbu ili ranac mogu stati, ali i njihov adekvatan transport (u smislu zasebnih i sigurnih pregrada).

Koja garderoba je najbolji izbor?

Kada je u pitanju oprema za teretanu u smislu garderobe koja se tamo nosi može se reći da postoji razlika između muške i ženske mode. Najbolji savjet u oba slučaja je da birate ono što vama najviše prija i odgovara i u čemu se vi lično osjećate udobno i komforno.

Važno je da garderoba ne bude preuska, da ne steže i samim tim ne izaziva alergije. A oba pola biraju patike kada je obuća kao dio opreme za teretanu u pitanju. Oko izbora obuće treba biti posebno obazriv jer u zavisnosti od vježbanja za koje se odlučite neki modeli mogu biti bolji izbor od drugih.

Žene najčešće nose helanke i majice ili sada popularne topove za vježbanje ili tzv. sportske grudnjake. Stručnjaci preporučuju da je bolje da se nosi šira majica od uske i da bude pamučna jer se na taj način dozvoljava telu da diše. Muškarci obično nose pamučne majice i šorceve.

Flašica sa vodom ili drugim osvježavajućim napitkom

Ne krećite ni na jedan trening bez vode ili drugog osvežavajućeg napitka. Hidratacija je tokom vježbanja od izuzetnog značaja za čitav organizam jer se upravo tada pojačanim znojenjem gubi više tečnosti.

Savjet stručnjaka je da unos vode bude postepen i blagovremen jer se time povećava izdržljivost i sprečava prekomeran gubitak tečnosti.

Uvek možete koristiti neku od flaširanih voda koje se mogu kupiti na bilo kojem kiosku ili u prodavnici, ali se možete odlučiti i za neke od poznatih brendova koji prave kvalitetne flašice. Samo je važno da istu uvijek imate pri ruci i može se reći da ona čini obavezni dio opreme za teretanu.

Šta je potrebno za vježbanje na pilates lopti?

Osim velikih i kompleksnih sprava koje su dostupne u teretanama za vježbanje pilates lopta se istakla kao najjednostavnija ali veoma efikasna pogotovo kada je ženska populacija u pitanju.

Upravo od te kombinacije njenih glavnih karakteristika dolazi i njega popularnost. A za vježbanje na pilates lopti biće vam potrebna samo volja i upornost, uz adekvatnu opremu i obuću o kojima je već bilo riječi.

Pilates lopta omogućava da se na njoj izvedu raznovrsne vježbe koje doprinose zatezanju zadnje lože, istezanju i jačanju leđa, vježbanju nožnih mišića, trbušnjaka...

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.