Ne mogu bez tebe

Piše : Bojana Ostojić, licencirani Life Coach
Ne mogu bez tebe

Dok devojke nastoje da što više istaknu svoje draži, mladići simpatije često pokazuju neumesnim dobacivanjem. Veze se uspostavljaju lako, ali traju kratko i ostavljaju gorak ukus razočaranja i beznađa. O ljubavi i romantičnim udvaranjima mnogi od njih znaju samo iz priča svojih roditelja koji su živeli u nekim srećnijim vremenima.

Čovek je biće odnosa i ne može bez onog drugog, zato je njegovo glavno pitanje kako da dođe do njega. Sve što radimo, činimo da bismo dobili priznanje od druge osobe da za nju postojimo. Ljubav je najveće moguće priznanje koje možemo da dobijemo i zato je ona tako važna. Ali da bi se došlo do ljubavi, treba da se ostvari mnogo preduslova i prođe više razvojnih faza. Seks je potreba muškarca i žene, to je zapravo osnova muške i ženske veze, temelj na kome sve počiva. Seksualna veza rađa bliskost, aona uslove za razvoj emocija koje omogućavaju bolje međusobno razumevanje.

Ipak, stiče se utisak da je većini muškaraca seks važniji od ljubavi, dok je kod žena obrnuto. Zbog toga se one, ako se veza ne razvije u bliskost i ljubav, osećaju iskorišćeno pa često svoje iskustvo sažmu u dobro poznatu rečenicu : „ Svi su muškarci isti, stalo im je samo da te iskoriste.“

  • Mnogo uslova treba da se ispuni da bi se između dvoje ljudi razvila bliskost i ljubav. Prepreka na tom putu je što partneri mogu biti na različitim razvojnim nivoima. Dodatni problem predstavlja činjenicu da žene, sticajem biološke okolnosti, brže sazrevaju od muškaraca. Drugi problem jeste jedna bitna razlika između muškarca i žene, žene su bića odnosa, a kod muškaraca danas dominira borba za pozicije. To je kontekst koji bitno utiče na ličnost i odnos muškarca i žene.

Osim seksa i ljubavi, postoje i druge potrebe koje žena i muškarac moraju da zadovolje u svojoj vezi da bi ona bila kvalitetna.

Muškarcu je žena potrebna kao podrška, to je njegova duboka, suštinska potreba, a žena od muškarca očekuje da zadovolji njenu potrebu za sigurnošću. Žene zato traže muškarca koji će im pružiti sigurnost, to je iznad svega, a muškarcu je žena potrebna kao podrška zato što je on arhetipski neko ko je u stalnoj borbi. To je način njegovog postojanja. On sada ne lovi da bi obezbedio hranu, uglavnom se ne bori u dvoboju ili ratu, ali sada vodi suptilne, komplikovane borbe na duži rok i često doživljava poraze. Iz tih razloga, muškarcima je potreban neko kod koga će imati podršku i gde će, bez obzira na sve, uvek biti pobednici, dok je ženi potrebna sigurnost, jer ona brine o porodici i podiže decu.

Ovakvo ponašanje i odnos prema ljubavi i seksu, nemaju veze sa stepenom obrazovanja i inteligencijom, već s tim da li ste spremni da prihvatite vladajuće obrasce ponašanja da biste se uklopili. Treba imati na umu da se čovek koji je izopšten iz okoline i nije prihvaćen oseća loše.

Na nama je, odnosi se na oba pola, da razmislimo šta nam je činiti.

Bojana Ostojić
Bojana Ostojić
Licencirani Life Coach

Pitanja možete postaviti putem mail adrese bojanaostojic2002@yahoo.com

Ostale Bojanine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/bojana-ostojic

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.