Nekoliko namirnica koje lako utoljuju glad

Za uspješno mršavljenje i održavanje postignute težine od presudne je važnosti ravnomjerno održavanje šećera u krvi, a za to je potrebno jesti više puta dnevno i nikada ne dozvoliti da pregladnite. Sljedeće namirnice pomoći će vam da brzo utolite glad.

Nekoliko namirnica koje lako utoljuju glad

Krompir

Mnogo se pisalo o dobrobiti krompira i bez obzira što ko rekao, oni su dobri za dijetu. Odličan su izvor ugljkohidrata, vitamina B i C, željeza i raznovrsnih korisnih fitonutrijenata, te sami po sebi ne predstavljaju visokokaloričnu hranu. Naime, glavni problem u israhrani krompirom predstavlja način kako ga pripremate i sa čime ga jedete. Kad ste na dijeti, pečeni ili prženi krompir se ne preporučuje, kao ni kuvani krompir sa kaloričnim prelivima.

Riba

Pripada najzdravijim namirnicama, posebno jer je kod nas još uvijek moguće nabaviti divlju ribu, a Jadran je još uvijek relativno čist. Istraživanja pokazuju da riba pomaže sagorijevanju masnoća u krvi. Podsjetimo i na omega-3 masne kiseline, kojih ima najviše u plavoj ribi, pa nju naučnici smatraju "najboljim protiv-upalnim sredstvom koje možete dobiti bez ljekarskog recepta".

Soja

Nije samo zamjena za meso kod onih koji ne jedu meso, nego se preporučuje i mesojedima, kao jedan od sastojaka raznovrsne ishrane. Bogata je korisnim nutrijentima, a siromašna kalorijama. Soja je poznata kao izvor bjelančevina, ali ako je jedete u oblicima koji su nešto manje industrijski obrađeni, poput klica i neprerađenih plodova (soja je mahunarka), tijelu ćete da obezbjedite i puno vlakana.

Sjemenke lana i laneno ulje

Masnoću nikako ne smijete isključiti iz ishrane bez obzira na dijetu, ali trebalo bi izbjegavati životinjske masnoće. Maslinovo ulje odavno je poznato kao sjajan izbor, međutim nedavna istraživanja sve više govore o blagodetima lanenog ulja kod redukcijskih dijeta. Bogato je omega-3 masnim kiselinama sporo se probavlja, pa osjećaj sitosti ostaje još dugo nakon obroka. Kao i u slučaju soje, sjemenke lana sadrže i vlakna, koja takođe doprinose osjećaju sitosti.

Ostale sjemenke i orašasti plodovi

Iako orašaste plodove i brojne sjemenke mnogi smatraju kaloričnim namirnicama, što djelimično jeste tačno, ovo je i dalje hrana koju treba uvijek jesti, posebno za male obroke u slučaju gladi. Naime, izrazito niskokalorična hrana poput povrća ne može nam dati sve važne nutrijente, pa su orašasti plodovi i sjemenke najbolji izbor kada govorimo o nešto kaloričnijoj hrani. Ima jednako kaloričnih ili čak puno kaloričnijih namirnica koje ni izbliza ne nude toliku količinu važnih nutrijenata.

Jogurt sa smanjenim udjelom masnoće

Mliječni proizvodi, prije svega jogurt i kefir, imaju veću nutricionističku vrijednost nego mlijeko. Najveći nedostatak mlijeka je što je bogato masnoćama životinjskog porijekla, pa svakako treba izbjegavati punomasno mlijeko, kao i mliječne proizvode od punomasnog mlijeka.

Jaja

Slično kao sjemenke i orašasti plodovi, jaja sadrže nešto više kalorija, ali o njima se takođe govori kao o nutricionistički izrazito bogatoj i važnoj namirnici. U razvijenim zemljama prodaju se jaja obogaćena omega-3 masnim kiselinama, ali svojih prednosti svakako imaju i domaća jaja, kakva ponegdje još uvijek možemo naći kod nas. Ako imate priliku da jedete jaja od kokica koje jedu organski uzgojen kukuruz i imaju prostora za kretanje, to je blago kakvo sebi malo ko u svijetu danas može da priušti.

 

centar-zdravlja.net

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kada kuvate kupus...

RECEPT
DANA

Mikijeva čoko-vanil keks torta

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.