Ulje majčine dušice u borbi protiv mentrualnih bolova

Majčina dušica je prema istraživanja puno više od začina za vaša jela. Ulje majčine dušice dokazano djeluje bolje na menstrualne bolove od ibuprofena. Otkrivamo više.

Ulje majčine dušice u borbi protiv mentrualnih bolova

Naučnici su sproveli istraživanje nad 84 žene koje inače imaju veoma bolne menstruacije, godina između 18 i 24. Pored veoma bolnih grčeva u donjem dijelu stomaka, menstrualni simptomi mogu biti i bol u leđima, mučnina, glavobolja i vrtoglavica.

Tokom ovog istraživanja naučnici su podijelili ovu grupu žena na tri grupe:

Jednoj grupi je davano 200 miligrama ibuprofena i 25 kapi placebo eteričnog ulja.

Drugoj grupi je davano 25 kapi eteričnog ulja majčine dušice i placebo kapsula.

Treća grupa dobila je samo placebo.

Svaka žena sa terapijom je počela prvog dana meenstrualnog ciklusa i novu dozu dobijala je na svakih šest sati, a praćene su tokom dva ciklusa.

Rezultati su rekli da je tokom prvog ciklusa, učinkovitiji bio ibuprofen, ali je njegovo djelovanje tokom drugog cilusa opadalo, dok je djelovanje ulja majčine dušice jačalo. To znači da ulje majčine dušice liječi uzrok samog problema i njegov uticaj je dugotročan, dok ibuprofen liječi samo bol.

Tolerancija na ljekove protiv prirodnih ljekova

Vremenom ako često pijemo ljekove organizam razvija toleranciju i to zato što su ljekovi hemikalije koje naš organizam doživljava kao strance. Upravo iz tog razloga enzimi jetre te hemikalije rastavaraju što dovodi do veće efikasnosti, ali i tolerancije na ljekove.

S druge strane, prirodne ljekove tijelo ne registruje kao strance jer oni omogućavaju više terapeutskih efekata od farmaceutskih ljekova. Majčina dušica, na primjer, je poznata po svojim antiseptičkim i antioksidativnim svojstvima i na organizam ima veoma prijateljski efekat. Pored mnoštva vitamina i minerala, u majčinoj dušici se krije i timol, veoma moćan antiseptik i antibiotik. Tu su i timonin, narigenin, nilalol, mircen, cimen, luteolin i apigenin, jedinjenja sa potpuno različitim terapeutskim djelovanjem.


Farmaceutski ljekovi obično sadrže samo jedno aktivno hemijsko sredstvo pored hemijskih aditiva koji mogu biti veoma toksični po ljudski organizam. Čak i kad uzimamo manje doze ljekova njih tijelo registruje kao strana tijela i zato pokušajte sa onim ljekovima koje nam nudi priroda.

Prije korištenja ulja majčine dušice za menstrualne bolove, obavezno se posavjetujte sa ljekarom, koji će vam dati jasne smjernice.

lifepressmagazin.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.