Ove četiri namirnice uzrokuju loš zadah, iako se to od njih ne očekuje

Loš zadah nas obično asocira na lošu higijenu ili konzumiranje luka ili češnjaka. Međutim, uzročnici tog neugodnog mirisa mogu biti i neke druge namirnice, pa čak i neke koje koristimo misleći kako ćemo njima kamuflirati neprijatni miris iz usta.

Ove četiri namirnice uzrokuju loš zadah, iako se to od njih ne očekuje
1. Alkohol
Alkohol djeluje kao diuretik što znači da povećava izlučivanje tekućine iz organizma čega je često posljedica dehidracija. Ona se, naime, događa i u našim ustima koja nakon određenog broja ispijenih čaša postaju suva i osjeća se neugodni zadah jer alkohol spriječava proizvodnju pljuvačke u ustima. Bez pljuvačke ostajemo bez enzima koji razgrađuju loše bakterije u usnoj šupljini, a njihovo ubrzano množenje uzrokuje loš zadah. Za čašu vode iza svake runde sada definitivno imamo razlog više.

2. Žvakaće gume s ukusom mentola
Sudeći po reklamama proizvodi na bazi mentola jedini su čudotvorci na putu do svježeg daha. No, činjenica je kako nakon svega nekoliko minuta mentol ishlapi iz žvakaće gume, a dah postaje nepodnošljivo neugodan. Razlog tome su skriveni šećeri, inače uzročnici loših bakterija u ustima koje stvaraju spojeve sa sumporom, a sumpor je glavni krivac lošeg zadaha. Stoga umjesto kupovnih osvježivača daha koristite one prirodne.

3. Crveno meso
Ishrana koja obiluje proteinima, a ugljenih hidrata ima tek u tragovima, najčešće za rezultat ima neugodni zadah. Takva pojava nastaje uslijed nemogućnosti organizma da preradi velike količine proteina, a posljedica je spora razgradnja u crijevima, nakon čega se toksini poput amonijaka ispuštaju u tijelo i između ostalog izlaze kroz usnu šupljinu. 

4. Sušeno voće
Sušeno voće nije samo prepuno šećera koji su pogodni za razvoj bakterija, već obiluje i netopivim vlaknima celuloze koja ostaju među zubima i nakupljaju šećer. Kako biste uklonili vlakna prije nego li se nagomilaju bakterije, obavezno koristite konac za čišćenje zuba.
 
 
portaloko.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijelim košuljama, zavjesama i sl. vratićete bjelinu...

RECEPT
DANA

Fritata od tikvica

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.