Evo šta se dešava sa našim mišićima poslije tridesete godine

Rigorozne dijete, pothranjenost i fizička neaktivnost narušavaju stabilnost i pravilno držanje tijela. Vremenom se javljaju teškoće pri pokretu, naročito problemi sa koljenima.

Evo šta se dešava sa našim mišićima poslije tridesete godine

Žene koje drže rigorozne dijete i zbog vitke linije su na granici pothranjenosti, u većem su riziku da nakon 30. godine sa kilogramima izgube i mišićnu masu. Fizička neaktivnost dodatno ubrzava ovaj proces, ali i starenje, razne povrede... Pored propadanja mišića koji su vidljivi, ali mogu da se jačaju različitim sportskim aktivnostima, javljaju se i poremećaji posture, odnosno poremećaji stava i držanja tijela.

Među prvim stradaju mišići oko koljena, a kod žena koje su imale jedan ili više porođaja dolazi do slabljenja mišića karličnog dna i dubokih abdominalnih mišića koji su ujedno odgovorni i za stabilnost donjeg dijela leđa.

- Vremenom slabost ovih mišića dovodi do narušene kontrole karlice, narušene posture sa izrazito naglašenom krivinom u donjem dijelu leđa - kaže doktor Svjetlana Aničić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Vojnomedicinske akademije.

- Takođe, posturu u donjem dijelu leđa može da naruši i nošenje visokih potpetica.

Nepravilno držanje tijela i slabljenje mišića može da počne još u školskom uzrastu kao posljedica nošenja teških đačkih torbi, nepravilnog sjedenja u školskim klupama, korišćenja mobilnih telefona i sjedenja za kompjuterom.

- Proces slabljenja mišića stabilizatora koji su odgovorni za očuvanje pravilnog držanja tijela i stabilnosti određenih segmenata tokom života napreduje, jer loše navike držanja tijela koje se usvoje u školskom uzrastu obično se održavaju i kroz različite profesionalne aktivnosti - ističe dr Aničić.

- Recimo, rad stomatologa održava posturu isturenog držanja glave, kao i rad za kompjuterom, a među profesijama koje su podložne mišićnim disbalansima su i frizer, vozač...

Mišićni disbalans kod osoba koje imaju narušenu posturu tijela, vremenom dovodi i do narušenog kvaliteta pokreta u određenom segmentu. To je primjer diskus hernije, kod koje u kičmenom stubu na nivou dva pršljena i diska vremenom dolazi i do morfoloških promjena i oštećenja datog segmenta.

Problem narušene posture i mišićnog disbalansa mogu da imaju i muškarci, najčešće koji obavljaju profesije kao što su vozači, frizeri, stomatolozi, hirurzi. Ipak, problem posture donjeg dijela leđa je zastupljeniji kod žena.

- Preventiva podrazumijeva adekvatnu fizičku aktivnost, kao što su vježbe korekcije narušenog držanja tijela - naglašava dr Aničić. - One su individualno prilagođenje svakom pojedincu nakon analize posture.

Prvi znak slabosti

Signal da mišići gube masu i postaju slabiji može da bude svaki bol koji se javlja na pokret ili nakon dužeg prinudnog položaja tijela. Recimo, ako je pranje kose preko kade kod žena praćeno otežanim i usporenim ispravljanjem trupa ili se javi bol u vratu nakon dužeg rada za kompjuterom.

Novosti.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.