Znate li šta vam sve kafa može učiniti?

Navika ispijanja kafe za mnoge je užitak koji se ne može uporediti sa ničim sličnim. Ali kafa ima svoje čarobne prednosti, ali i opasne nedostatke koji zavise od količine kafe koju konzumiramo na dnevnoj bazi. Saznajte kako broj šoljica kafe na dan može da utiče na tijelo, zdravlje i raspoloženje

Znate li šta vam sve kafa može učiniti?

1 ŠOLJICA DNEVNO

Prednosti: Šoljica kafe na dan reguliše visinu krvnog pritiska i pozitivno utiče na krvne sudove. Kafa je odličan antioksidant i podstiče moždane aktivnosti.

Nedostaci: Šoljica kafe je dovoljna da vam poremeti san i drži vas budnima tokom noći jer je potrebno čak 8 sati da kofein potpuno nestane iz tijela. Izbjegavajte kasno večernju kafu i uživajte u jutarnjem ritualu.

2 ŠOLJICE DNEVNO

Prednosti: Ovakva količina kafe na dnevnoj bazi je odlična prevencija protiv Alzheimerove bolesti odnosno od tolike doze kofeina raste količina proteina u mozgu koja utiče na gubitak pamćenja. Ispijanje 2 šoljice kafe 30 minuta prije naporne aktivnosti će pružiti vašem tijelu veliku dozu energije.

Nedostaci: Dvije šoljice kafe u trudnoći prevelika su doza kofeina jer on utiče na proizvodnju hormona kortizola i adrenalina što može uzrokovati spontani pobačaj.

3 ŠOLJICE DNEVNO

Prednosti: Tri šoljice kafe dnevno sprječavaju nastajanje raka jajnika kod žena. Ova količina crnog napitka pozitivno utiče i na muškarce jer sprečava nastajanje žučnog kamenca.

Nedostaci: Ova doza kafe na dnevnoj bazi zbog velike količine kofeina povećava rizik od srčanog udara.

4 ŠOLJICE DNEVNO

Prednosti: Četiri šoljice kafe sadrži oko 400 miligrama kofeina što je vrlo snažan antioksidant koji 'čisti' organizam i pomaže u borbi protiv različitih oblika tumora, raka prostate i dijabetesa tipa 2.

Nedostaci: Velika količina kafe dnevno može dovesti do reumatskog artritisa te izazvati nervozu i anksioznost.

 

zadovoljna.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.