Budite oprezni sa nekim ljekovima, možete da izgubite pamćenje

Budite oprezni sa nekim ljekovima, možete da izgubite pamćenje

Gubitak pamćenja obično se tumači kao znak starenja, ili kao znak da je došlo do pojave demencije ili Alchajmerove bolesti. Ono što mnogi ne znaju je da uzročnik lošeg pamćenja mogu da budu i neželjeni efekti lijekova koje koristimo za liječenje pojedinih bolesti, kao što su depresija, anksioznost, srčani problemi.

Pojedini ljekovi mogu loše da utiču na mozak i često oštećuju nervne ćelije, što za posljedicu kod nekih osoba može da ima dugotrajan gubitka pamćenja.

Zato je neophodno obratiti pažnju i dobro proučiti nuspojave tableta koje svakodnevno koristite kao propisanu terapiju.

Ovo su grupe lijekova o kojima posebno treba voditi računa.

ljekovi protiv anksioznosti

Medikamenti kao što su dijazepam (valium), hlordijazepoksid (Librium) alprazolam (Xanax), flurazepam (Dalmane), lorazepam (Ativan), koje ljekari daju anksioznim osobama kako bi ublažili simpotome ovog poremećaja mogu da dovedu do privremenog gubitka pamćenja.

Oni djeluju na određene oblasti mozga i mogu da uzrokuju ometanja prenosa podataka iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje, što može da dovede do toga da se osoba mnogih stvari ne sjeća. Kako bi se izbjegli ovi nepoželjni efekti farmeceuti savjetuju da se tokom uzimanja ovih lijekova pacijent dobro informiše, i ukoliko primjeti neke od simptoma odmah da se obrati ljekaru. Ukoliko je u pitanju blaži oblik anksioznosti koja se manifestuje nesanicom bolje je okrenuti se alternativnim metodama, kao što su biljni čajevi.

Statini

Atorvastatin (Lipitor), fluvastatin (Lescol), lovastatin (Mevacor), pravastatin (Pravachol), rosuvastatin (Crestor) i simvastatin (Zocor) spadaju u grupu lijekova koja se koristi za snižavanje nivoa holesterola u krvi. Međutim, ove pilule mogu da smanje i njegov nivo u mozgu što može da dovede do oštećenja nervnih ćelija. Zato stručnjaci savjetuju da ukoliko povišeni nivo holesterola u krvi nije zabrinjavajući, umjesto lijekova, korigujte ishranu i uzmite vitamine. Vitamin B12, B6 i folna kiselina su mnogo bolji izbor od ovih lijekova.

Antidepresivi

Za liječenje od depresije i psiholoških poremećaja kao što su poremećaji u ishrani, hronični bol, opsesivno - kompulsivni poremećaj, ljekari obično propisuju lijekove kao što su: amitriptilin (Elavil), klomipramin (Anafranil), desipramin (Norpramin), doksepin (Sinequan), imipramin (Tofranil). Iako se često koriste u liječenju, ispitivanja su pokazala da više od trećine odraslih koji su koristili ovu terapiju ima povremeni gubitak pamćenja i problema sa koncentracijom.

Beta-blokatori

Beta-blokatori pomažu da se rad srca uspori i povišeni pritisak snizi i vrati u normalu, ali nažalost neki od njihovih sastojaka kao što su norepinefrin i epinefrin, mogu da dovedu do gubitka pamćenja. Neki od lijekova iz ove grupe koji mogu da naprave probleme su: atenolol (Tenormin), karvedilol (Coreg), metoprolol (Lopressor, Toprol), propranolol (Inderal), sotalol (Betapace), timolol (Timoptic). Zato mnogi stručnjaci savjetuju uzimanje benzotijazepin blokatora kalcijumovih kanala koji su često sigurniji i efikasniji od beta-blokatora.

Hipnotici

Eszopiklone (Lunesta), zaleplon (Sonata) i zolpidem (Ambien), mogu da pomognu da zaspite, ali njihovo djelovanje može ograničiti interakciju između kratkoročnog i dugoročnog pamćenje. Zato su alternativni ljekovi mnogo bolje rešenje. Uzimanje melatonina u dozama od tri do 10 miligrama prije spavanja može da donese zdrav san. Međutim, prije bilo kakve terapije protiv nesanice najbolje je prvo se posavjetovati sa ljekarom.

 

novosti.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.