Nekoliko malih promjena za poboljšanje zdravlja

Sve ovo može biti postignuto za pola sata pa čak i manje.

Nekoliko malih promjena za poboljšanje zdravlja

Hodajte dva dodatna minuta na sat

Sigurno i sami znate da je sjedjenje cijeli dan veoma štetno. Ono se povezuje sa povećanjem rizika od srčanih oboljenja, raka debelog crijeva i povećanog stepena smrtnosti. Ipak, to ne mora značiti da radni dan morate mijenjati iz korijena. Naime, istraživanja pokazuju da samo dva minuta hoda (ili laganih vježbi) na svakih sat vremena može biti dovoljno da se suprotstavi negativnim efektima cjelodnevnog sjedenja.

Zamijenite jedno slatko piće dnevno

Zaslađena pića mogu doprinijeti razvoju dijabetesa. Idealno rješenje bi bilo da u potpnunosti eliminišete njihovo konzumiranje, ali ako vam je to za početak neostvarivo, pokušajte da smanjite unos za jedno piće. Istraživanja pokazuju da ovakva navika može pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa-2 od 14% do 25%.

Gledajte kroz prozor četrdeset sekundi

Gubite koncentraciju prilikom obavljanja svakodnevnih zadataka? Istraživanja pokazuju da vam u ovom slučaju može pomoći veoma jednostavna stvar: na svakih sat gledajte kroz prozor (idealno u zelenu površinu) u vremenskom trajanju od minimalno četrdeset sekundi.

Hodajte dvadeset minuta dnevno

Naravno, za maksimalno zdravlje bilo bi idealno da svakodnevno vježbate (aerobne vježbe, trening snage, plivanje i slično), ali dok radite na tom cilju, za početak svakodnevno idite u šetnju. Istraživanja pokazuju da vam samo dvadeset minuta brzog hoda dnevno može pomoći da zdravlje održavate na optimalnom nivou.

Spavajte pola sata tokom dana

San je nesumnjivo treći stub zdravlja, nakon zdrave ishrane i vježbanja. Neadekvatne količine sna povezuju se sa razvojem raznih oboljenja i poremećaja, od kojih su gojaznost, dijabetes i depresija najčešći. Međutim, ponekad može biti prilično teško ispuniti preporučenu kvotu spavanja u trajanju od sedam do osam sati. Dobre vijesti? Kratki drijemež može pomoći. Nedavna istraživanja pokazala su da polučasovno spavanje tokom dana pomaže u “poništavanju” negativnih hormonskih efekata koji nastaju kada ne spavate dovoljno tokom noći. Dodatni bonus: kratki drijemež može vam pomoći da poboljšate učinkovitost. Vidimo se za pola sata.

 

minimagazin.info

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.