Kako da pomognete sobnim biljkama da prezime

Tokom zime, nježnim saksijskim biljkama potrebna je posebna njega i pažnja kako bi "žive i zdrave" dočekale proljećno sunce. Da biste im pomogli da se lakše prilagode nepovoljnim uslovima u zatvorenom prostoru i prežive najhladnije godišnje doba, obratite pažnju na sljedeće činjenice:

Kako da pomognete sobnim biljkama da prezime

1. Sobno cvijeće ne podnosi naglu promjenu temperature, pa bi zimogrožljive biljke prilikom otvaranja prozora trebalo zakloniti od promaje i ledenog vazduha. Poželjno je da temperatura u prostoriji bude između 15 i 20 stepeni Celzijusa.

Oleander, limun, bugenviliju i hrizanteme treba držati na 4 do 10 stepeni, dok ciklamama i azalejama prija temperatura od 10 do 13 stepeni. Kaktusima najviše prija boravak u svijetloj prostoriji na temperaturi od 5 stepeni C, a da bi naredne godine cvjetali, ne treba ih zalivati tokom zime.

2. Ukrasno bilje koje traži više svjetlosti (drvo života, fikus, kroton) trebalo bi da bude bliže prozoru, blizu neonskih, ili bio-sijalica.

3. Što se vlažnosti vazduha tiče, opšte pravilo je da je većim biljkama potrebno 40%, a manjim 50-60% vlage. U prostorijama sa centralnim grijanjem, vazduh je izrazito suv pa se preporučuje orošavanje cveća jutarnjim časovima, postavljanje posuda sa vodom na radijatore, ili postavljanje automatskih (električnih) ovlaživača. Napomena: ljubičica, begonija, ciklama, alokazija, sanseveria i kaktusi se ne orošavaju.

4. Voda za zalivanje mora da bude meka (prokuvana), sobne temperature. Učestalost zalivanja zavisi od vrste biljke, mjesta na kome se nalazi i temperature. Ako je prostorija svijetla i topla, biljke treba češće zalivati, a zemlju održavati umjereno vlažnom. Cvijeće koje cvjeta tokom jeseni i zime umjereno zalivajte. Zelene biljke (osim vodene palme) zalijte kada se isuši polovina komposta u saksiji. Biljke koje u toku zime zahtijevaju hladnije mjesto (od 5 do 10 o C) ovlažite tek toliko da ne budu suve. Ukoliko lišće na sobnom cvijeću počne da žuti, najvjerovatniji uzrok tome je preobilno zalivanje.

5. I ne zaboravite da grupišete biljke u skladu sa njihovim potrebama za svjetlošću. Držite ih na udaljenosti 2 do 3 m od grejnog tijela.


novosti.rs

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kako iskoristiti ostatake riže

RECEPT
DANA

Francuski krompir

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.