Podno grijanje: Sve što zanima one koji ga ugrađuju

Danas su nam dostupni različini načini za zagrijavanje prostora u kojem živimo, radnih prostora i kancelarija, hotela i ugostiteljskih objekata. Svako se odlučuje za onu opciju ili onaj način za koji smatra da najbolje odgovara prostoru kojem je namijenjen.

Podno grijanje: Sve što zanima one koji ga ugrađuju

U posljednje vrijeme kod novogradnje, bilo stanova ili kuća, vlasnici se često odlučuju za ugradnju podnog grijanja kao idealne opcije. Na to se učestalo odlučuju i vlasnici hotela i apartmana za izdavanje. Šta je to što ga čini tako popularnim i koje su prednosti, saznajte u nastavku teksta.

Može biti električno ili vodeno

Oba tipa pružaju jednaku udobnost i komfor i ravnomjerno zagrijan prostor koji je prijatan za boravak u njemu tokom hladnih zimskih dana. Električno može biti instalirano u vidu kabla ili mreže koja je jednostavnija za ugradnju. Odabir jedne od ove dvije opcije prepustite profesionalcima, a zavisi od: oblika i veličine prostora, toga čemu je namijenjena prostorija, materijal u koji se instalira, kvaliteta termoizolacije kao i od tipa završne podne obloge.

Vodeni podovi koriste kao izvor toplote vruću vodu (ili posebne tečnosti) koja prolazi kroz cevi i taj način zagreva prostor.  Ipak, treba napomenuti da je električno jednostavnije za postavljanje u odnosu na vodeno.

Za koju god opciju da se odlučite vrijeme ugradnje je isto i otprilike za jedan stan prosječne kvadrature biće potrebno oko dva dana aktivnog rada profesionalnog stručnog tima majstora.

Koje su osnovne prednosti?

Prva vidljiva prednost ogleda se u tome što ne zauzima prostor uređajima koji su izvor toplote i zidovi ostaju slobodni. Sve što će biti potrebno je parčence zida na kojem će stajati termostat za kontrolu temperature i rada. Zaboravite probleme oko rasporeda namještaja i dekoracije shodno velikim radijatorima.

Odlično je rješenje za manje prostore jer ne zauzima mjesto u svakako malom prostoru i daje atraktivan izgled prostorijama bez grejnih tijela. Još jedna prednost u nizu odnosi se na jednako zagrijavanje prostora i dugoročnije zadržavanje toplote kada se dostigne željena temepratura.

Njegov princip rada zasnovan je na zagrijavanju površine poda kojom se obezbjeđuje idealno raspoređivanje toplote u prostoriji.

Ekološki je potpuno prihvatljivo rješenje i čuva disajne organe bez alergijskih svojstava.

Dugogodišnja garancija i veća početna ulaganja obrnuto su proporcionalna niskim troškovima održavanja. 

Od čega zavisi cijena podnog grijanja?

Zavisi na šta mislimo kada kažemo cijena podnog grijanja. To za nekoga podrazumijeva samo ugradnju i instalaciju, a za nekoga dalju potrošnju i plaćanje mjesečnih računa. Dok ima i onih koji pod tim izrazom podrazumijevaju i ekonomičnost i montažu.

Cijena podnog grijanja po kvadratnom metru samo za potreban materijal može se kretati od 15 do 40 eur (a u nekim slučajevima i do 80 eur kada se postavlja u malom prostoru – kupatila i terase) što zavisi od mnogo faktora – tipa za koji se odlučite kao i toga da li se radi jedna regulacija ili za svaku sobu pojedinačno. Na taj iznos treba dodati i onaj koji se odnosi na rad ,,za ruke“, odnosno treba računati i plaćanje montaže što utiče na cijenu podnog grijanja takođe.

A cijenu podnog grijanja može uvećati i priprema za njegovu ugradnju za koju, ako ne uradite sami, morate angažovati profesionalce.

Troškovi vezani za potrošnju mogu biti i do 50% manji u odnosu na druge sisteme grijanja, iako ćete možda početno platiti najveću cijenu za njegovu ugradnju.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.