Zašto tek kupljena odjeća mora da se pere prije prvog oblačenja

Čak i odjeća poznatih svjetskih brendova sadrži hemikalije koje narušavaju zdravlje, među njima je i formaldehid koji inače služi za očuvanje djelova tijela mrtvih ljudi.

Zašto tek kupljena odjeća mora da se pere prije prvog oblačenja

Mnogo je važnije prije nošenja oprati novu odjeću. To se odnosi i na posteljinu, peškire i sve ostalo što dolazi u dodir s kožom, a može da se pere. Dermatolozi kažu kako bi je čak bilo dobro oprati dva puta jer veoma lako može da sadrži formaldehid. Proizvođači upotrebljavaju ovu opasnu hemikaliju, koja se inače koristi i za očuvanje leševa ili djelova tijela mrtvih ljudi, kako bi spriječili gužvanje materijala i pojavu buđi. 

Iako količina formaldehida ne bi smjela da prelazi neke zakonske granice, na tržištu se ipak nalazi odjeća u kojoj je ta količina daleko premašena. Pojava ove hemikalije nije rezervisana samo za jeftinije robne marke, već i one skuplje. Ova hemikalija izaziva mnoge zdravstvene probleme, na primer, pojavu alergija, nekih kožnih bolesti, oslabljenog imuniteta, raka itd, piše Country Living

Formaldehid ima antibakterijska svojstva, pa ima široku primjenu u dezinfekciji, npr. u raznim fabričkim pogonima, a navodno se upotrebljava i kod proizvodnje tableta za dezinfekciju grla i usta. Koristi se i za sunčanje, u industriji papira, u proizvodnji boja, igračaka itd. Osim formaldehida, u odjeći i ostalim tkaninama ima i drugih hemikalija koje se koriste tokom proizvodnje. 

Organizacija "Greenpeace" napravila je prošle godine analizu dječije odjeće i obuće veoma poznatih i skupih svjetskih brendova. Uzeli su 27 uzoraka i poslali ih na analizu. U 16 njih pronašli su opasne hemikalije, čak i otrovne, koje narušavaju hormonalnu ravnotežu u tijelu i uzrokuju druge zdravstvene probleme. Nakon njihovih upozorenja neki proizvođači počeli su da redukuju upotrebu hemikalija. Kažu kako su mnoge od tih hemikalija široko rasprostranjene u našem okruženju, piše Greenpeace.

 

b92.net

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.