Da li trenirate ili pozirate?

Trend zdravog načina života je zaista poprimio globalne razmjere. Razlozi ovakve proširenosti ovog fenomena možemo potražiti na nekoliko mjesta.

Da li trenirate ili pozirate?

Prvi i osnovni razlog je upravo preventiva čoveka da unapredi svoje zdravlje, popravi raspoloženje i naravno poboljša sopstveni izgled. I to je potpuno u redu. Druga strana medalje se ogleda u komercijalizaciji industrije fitnesa i stvaranje imidža da svi moraju da vježbaju da bi bili u trendu. Vježbanje tj. trening nije trend, već način života.

Pored svih pozitivnih strana fizičke aktivnosti, modernizacija fitnesa donosi i statusne standarde. To bi značilo da je sve veći broj najsavremenijih fitnes centara sa najskupljim spravama i odabranom klijentelom, sve veći broj skupih veštačkih suplemenata koji daju rezultate preko noći i sve manje pravih razloga zašto i kako treba vježbati. Spoljašnji izgled ne smije da bude preči od zdravlja. U tom duhu počinje da se gubi koncept treniranja. Poenta je pravilno vježbati i sa kim, a ne na kom mjestu i kako ćete tamo izgledati. Ako počinjete da vježbate iz zdravstvenih razloga, vježbaćete dugo, ako vježbate samo iz estetskih, trajaće kratko.

Priča se ovdje ne zaustavlja, ali ćemo vam skrenuti pažnju na neke finese u treningu o kojima se u suštini ne govori, a mogu vrlo bitno da utiču na smisao i rezultat vježbanja:

Izbjegavajte priču na treningu. Ne shvatite ovo doslovce. Kada se radi neka vježba ili kompleks vježbi na treningu, usredsredite se na njeno izvođenje, što će povećati efikasnost same vježbe i naravno rezultat. Pojačajte fokus. Kada je pauza, dozvoljena je priča i smijeh sa drugim vježbačima i trenerom, ako imate snage za to. Disanje i pravilno izvođenje vježbe donose rezultat. Vojnički dok se radi, druženje na pauzi ili posle treninga.

Izbjegavajte šminku na treningu. Naravno, ovo se odnosi prije svega na žensku populaciju. Na treningu treba da budete što prirodniji i opušteniji, jer ćete time omogućiti tijelu i duhu da pruži sve od sebe. Ključna stvar kod šminke i različitih ulja i mlijeka za tijelo nije u tome da je estetski nepoželjna kada vježbate. Samim vještačkim tretiranjem kože, onemogućavate koži da diše na prirodan način. Prije svega se misli na evaporaciju (znojenje). Šminka može da vam odvlači pažnju ka ogledalu i nemogućnost da lijepo obrišete znoj sa lica ili se pak umijete na pauzi. Sve to utiče na kvalitet treninga.

Izbjegavajte žvakanje žvake na treningu. Iako možda izgleda malo nekulturno i nadmeno kada žvaćete žvaku na treningu, nije u tome problem. Žvaka odvlači pažnju, remeti disanje prilikom izvođenja vježbi i stvara opasnost od nekih nepoželjnih reakcija ako se proguta. Zato oprezno. Ako vas trener u tome upozori, nije pedagoška mjera, već preventivna mjera.

Ispoštujte pravilno izvođenje vježbe i broj ponavljanja. Ako vježbe radite potpuno nezainteresovani i pritom ih ne izvodite pravilno, niti imate uvid koliko ste uradili ponavljanja, postoje dva razloga za to. Ili je vježba previše teška ili laka za vas ili ste potpuno dekoncentrisani za njeno izvođenje. Ako želite da slažete trenera ili nekog od vježbača oko broja ponavljanja, znajte, ne lažete njih, već sebe. Zato je potrebna koncetracija na visokom nivou za svaku vježbu.

Ostavite probleme kod kuće ili na poslu. Ako ste došli na trening, dajte sve od sebe! Ako imate neke prepreke kod kuće ili na poslu koje vas izbacuju van balansa, samim dolaskom na trening ste učinili mnogo. Zato pružite maksimum u tom trenutku, ne ograničavajte se u tome i vjerujte da će poslije treninga sve izgledati drugačije i jednostavnije. Trening je vaš kada radite nešto korisno za sebe, svoje zdravlje i tijelo.

Ne kasnite na trening. Ako ste se dogovorili sa nekim ili imate u naprijed zakazan trening, potrudite se da ne kasnite, jer time sebi stvarate pozitivnu naviku. Bićete zahvalniji sebi i primjer drugima. Naravno da na neke vanredne okolnosti ne možete da utičete i to je opravdano. Time što se trudite da ne kasnite, znači da prije svega poštujete sebe, vježbače i trenera.

Poštujte dogovor sa treninga ili van treninga. Nije vam najjasnije? Odnosi se na smjernice kako i šta da jedete, koliko puta da jedete, šta da izbjegavate od hrane i pića. Drastični rezultati zahtijevaju drastične mjere. Redovan trening + pravilna ishrana + kvalitetan san = odličan rezultat.

Negdje ste se sigurno pronašli. Promijenite to. Gdje god da vežbate, u najsavremenijoj teretani ili negdje na otvorenom, pružite maksimum, dokažite sebi da možete. Stvorite čeličnu volju!

B92.net/Ivan Ćirković,fitnes trener

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.