Evo koliko puta sedmično treba da vježbate ako želite dobre rezultate

Većina ljudi je uvjerena da  ukoliko ne vježba svaki dan neće postići značajnije koristi i pozitivne učinke na zdravlje i formu. No, nedavno provedeno istraživanje pokazuje suprotno - ležeran pristup u raspoređivanju treninga često je korisniji i bolji od intenzivnog svakodnevnog vježbanja.

Evo koliko puta sedmično treba da vježbate ako želite dobre rezultate

U sklopu tog istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise, istraživači sa Univerziteta Alabama u Birmingemu  okupili su 72 starije žene, u dobu od 60 do 74 godine, koje uglavnom provode vrijeme sjedeći te su ih nasumično raspodijelili u jednu od tri grupe za vježbanje.

Jedna grupa je počela s dizanjem tegova jednom nedjeljno, a radile su i vježbe izdržljivosti, poput trčanja i vožnje sobnog bicikla. Druga grupa je dizala tegove dva puta sedmično i trčala ili vozila sobni bicikl dva puta sedmično. Posljednja grupa je, kao što se može pretpostaviti, radila vježbe sa tegovima i vježbe izdržljivosti čak šest puta nedjeljno (tri dana u sedmici su dizale tegove, a tri puta vozile sobni bicikl ili trčale).

U toku perioda od četiri mjeseca, koliko je trajalo istraživanje, intenzitet i trajanje vježbi su se postepeno povećavali, do tačke u kojoj su žene počele trčati 40 minuta i dizale tegove u gotovo jednakom vremenskom razdoblju.

Određena ranija istraživanja implicirala su da pojedinci koji vježbaju redovno jednom ili dva puta sedmično vremenom postižu dobru tjelesnu formu, dok oni koji energično vježbaju svaki dan vremenom smanjuju intenzitet tjelesne aktivnosti da bi na kraju postali i manje tjelesno aktivni, odnosno praktikovalii manju količinu tjelesnog vježbanja.

Do kraja četveromjesečnog istraživanja, sve žene su postigle veću izdržljivost i bolju tjelesnu formu te  izgubile masno tkivo i kilograme, iako gubitak kilograma zapravo i nije bio tema istraživanja.

Žene koje su vježbale četiri puta sedmično trošile su ukupno mnogo više energije za razliku od žena iz druge dvije grupe. U poređenju sa količinom kalorija koje su sagorijevale na početku i tokom eksperimenta, pred kraj su žene trošile dodatnih 225 kalorija svaki dan (uz one koje su trošile za vrijeme vježbanja).  

"Mišljenja smo da su  žene koje su vježbale dva i četiri puta sedmično imale više energije te su bile tjelesno sposobnije nakon nekoliko mjeseci vježbanja nego na početku istraživanja", izjavio je vođaistraživanja Gary Hunter.

Ipak, oni koji insistiraju na vježbanju šest puta sdmično ne treba da se obeshrabre,uprkos  upozorenju. Naime, ukoliko se vodi računa da je nivo aktivnosti u skladu s nalazima, neće doći do nesvjesnog smanjenja fizičke aktivnosti.

 

centar-zdravlja.net

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.